Af - 17/04-15 09:24; Opdateret: 17/04-15 09:58

17.000 danske unge ryger joints i hverdagen17.000 danske unge ryger joints i hverdagen

Antallet af unge hashmisbrugere er langt højere, end man hidtil har troet.

storybild

(Billede: Nybøll Lars / Polfoto)

Op mod 17.000 unge mellem 15 og 25 år ryger så meget hash, at de kan kaldes misbrugere af det illegale stof, det viser en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. Det skriver Kristeligt Dagblad. Indtil nu har skønnet fra Sundhedsstyrelsen været, at Danmark har 11.000 misbrugere i alle aldre.

Hashen tiltrækker især unge fyre med en udadreagerende adfærd. Undersøgelsen viser nemlig at, når man ser på unge med for eksempel ADHD, er det hver femte, der ryger hash næsten dagligt.

- Hashmisbrug er et større problem end hidtil antaget. De udadreagerende drenge, som er i konflikt med skolen, ryger ofte hash. Spektret går fra den aktive dreng, der har svært ved at sidde stille til den dreng, der lider af behandlingskrævende ADHD. For disse unge bliver rygningen en yderligere sten i skoen i forhold til at tage en uddannelse, siger professor Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning til Kristeligt Dagblad.

TV: Her er videoerne, der vil have dig til at kvitte hash
TV: Her er videoerne, der vil have dig til at kvitte hash

Undersøgelsen viser desuden, at 43 procent af danske unge har prøvet at ryge hash, og at hver tiende ung har røget hash inden for den seneste måned.

De nye tal er dybt foruroligende, det mener Søren Thide, der er projektleder i organisationen Plan B, som arbejder med socialt udsatte unge.

- Mange børn og unge med for eksempel ADHD falder ned, når de ryger hash. Men vi ser også, at hash i stigende grad bliver brugt af almindelige unge. Hash er i dag et langt stærkere stof end det, de gamle hippier røg. Det skader hjernen, når helt unge ryger stoffet. Jeg frygter, at vi er ved at miste rigtig mange unge, der ikke får en uddannelse, siger Søren Thide.

Anna på vej ud af hashmisbruget: Det rigtige liv er meget federe
Anna på vej ud af hashmisbruget: Det rigtige liv er meget federe

Michael var hashryger på kontanthjælp: Nu runder hans firma snart en million
Michael var hashryger på kontanthjælp: Nu runder hans firma snart en million

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx