Af Julie Bülow - 29/12-15 23:02

DSB vil fotografere dit ID når du kører med toget til SverigeDSB vil fotografere dit ID når du kører med toget til Sverige

DSB vil føre register over alle passagerer der kører med toget over Øresund.

storybild

Dit billed ID vil fremover blive fotograferet og registreret, hvis det står til DSB. (Billede: Polfoto)

Omkring 8.000 pendlere plus tusindvis af andre togpassagerer vil fra 4. januar daglig blive registreret i en database over rejsende til Sverige.

DSB vil nemlig ikke blot kontrollere, at passagererne har gyldig billedlegitimation, men også affotografere id-kortene og gemme data i et søgbart register, skriver Politiken onsdag.


- Vi skal kunne dokumentere over for svenske myndigheder, at der er gennemført id-kontrol. Derfor skal vi beholde oplysninger om de rejsende til Sverige, så længe det er nødvendigt, lyder det i en udtalelse til Politiken fra DSB’s informationschef, Tony Bispeskov.

Selskabet oplyser til sine kunder, at oplysningerne gemmes, "så længe der er saglig begrundelse for det", hvor længe det er, hvilke persondata der konkret er tale om, og hvordan de opbevares, kan DSB ikke svare på lige nu.

Metroselskabet indsætter ekstra afgange efter id-kontrol
Metroselskabet indsætter ekstra afgange efter id-kontrol

Statsbanerne ser sig nødsaget til at oprette en database over sverigesrejsende, fordi de svenske myndigheder med den nye lov kan give transportøren, DSB, en bøde på 40.750 danske kroner per tur, hvis id-kontrollen ikke er gennemført.

Hvis en passager efter DSB’s nye id-kontrol i lufthavnen smider sin legitimation ud ad vinduet, vil DSB dermed kunne dykke ned i registeret og vise de svenske myndigheder, at togselskabet har kontrolleret personen.

- Der følger en række problemstillinger ved at lave så omfattende en database, og selv om DSB ikke har pligt til at spørge Datatilsynet, vil det være naturligt alligevel at gøre det for at sikre, at det går ordentligt til, siger Peter Blume, professor i persondataret ved Københavns Universitet.

Minister: Ingen kompensation til DSB eller rederier
Minister: Ingen kompensation til DSB eller rederier

Han forklarer, at det følger af loven, at DSB skal have en berettiget interesse i at registrere passagererne, og at den interesse skal veje tungere end hensynet til den registrerede borger.

Om bødetruslen fra de svenske myndigheder er en tilstrækkelig tungtvejende interesse kan diskuteres, siger han.

- Og så er DSB forpligtet til at oplyse de registrerede om, hvilke oplysninger der indsamles, hensigten med registreringen, og hvor længe oplysningerne gemmes. Som DSB oplyser varigheden nu, er det for upræcist; det skal være mere håndfast end det, siger Peter Blume videre.

Skånetrafiken betaler 4,5 millioner for id-kontrol i Kastrup
Skånetrafiken betaler 4,5 millioner for id-kontrol i Kastrup

Pendlertalsmand Michael Randropp er bekymret over, at id-kontrollen vil accelerere.

- Jeg kan forstå, at det til at begynde med vil være nok bare at vise studiekort. Men jeg kan være bange for, at det vil blive et krav at vise pas hver gang. Og så går jeg stærkt ud fra, at den her registrering alene er til for at dokumentere, at kontrollen har fundet sted. Skattemyndigheder eller andre skal ikke have adgang til registret, for så giver det hele slet ingen mening, siger Michael Randropp til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Spørge-Åge...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx