Af Jeppe Pedersen - 04/10-17 20:22

300.000 danskere kan være ramt af hacker-angreb: Det her skal du skynde dig at gøre300.000 danskere kan være ramt af hacker-angreb: Det her skal du skynde dig at gøre

Op mod 300.000 danskere kan være blevet ramt i et stort internationalt hackerangreb.

storybild

Over 300.000 danskere kan være blevet hacket.

Over 300.000 danskere kan være ramt af verdens største data-tyveri.

Tirsdag oplyste internetgiganten Yahoo, at over tre milliarder af deres brugeres mailkonti blev hacket i 2013. Det er hele tre gange så mange, som Yahoo i december meldte ud, hvor de mente, at 'blot' en milliard konti - herunder 100.000 danske - blev ramt. Men det tal er altså nu opjusteret.

Det fortæller Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i it-sikkerhedsvirksomheden CSIS.

Hvis du ved, at du havde en Yahoo-mailkonto i 2013, skal du skynde dig, forklarer han:

»Det vigtigste er, at folk bruger deres hukommelse. Hvis du havde en Yahoo-konto i 2013, skal du tænke på, om du bruger det samme kodeord til andre ting i dag. F.eks. Facebook, LinkedIn eller en anden mailkonto. Gør du det, skal du skynde dig at skifte det kodeord til et nyt,« siger han og oplyser, at rigtig mange bruger det samme kodeord igen og igen.

Ifølge Peter Kruse er det hovedsageligt private danskers email-konti, der er blevet hacket, og ikke virksomheders.

Hackerne, som man endnu ikke har fundet frem til, har fået adgang til navne, e-mail-adresser, telefonnumre, 'hashed' passwords, kontrolspørgsmål og dertilhørende svar.

»Du kan risikere at få overtaget din identitet på kontoer som Facebook, LinkedIn osv. Eller at overtage email-konti, hvor man kan lave svindel igennem,« siger Peter Kruse.

Er uheldet allerede ude, og du ved eller tror, at du er blevet hacket, skal du skynde dig at anmelde det, fortæller Peter Kruse.

»Hvis du er eller tror, du er blevet hacket, skal du anmelde det til politiet. Derefter skal du kontakte dit forsikringsselskab, der ofte er gode til at hjælpe til mod identitetstyveri, og hvis du skal have erstatning,« fortæller han.

Peter Kruse anbefaler, at man reviderer sin internetsikkerhed og samtidig deaktiverer sin Yahoo-konto. Det har han nemlig selv gjort tidligere, da han ikke har tiltro til tjenestens sikkerhed.

Yahoo har selv sendt en e-mail ud til de brugere, som har været ramt af hacket. Her anbefaler virksomheden ligesom Peter Kruse, at man ændrer sine passwords og svarene på kontrolspørgsmål.

Ifølge Yahoo har det nyopdaget angreb ikke noget at gøre med det, der fandt sted i 2014, og som ramte 500 millioner brugere. Angrebet fra 2014 blev kendt i september i år, og det blev på daværende tidspunkt betragtet som det største eksempel på cyberkriminalitet nogensinde.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Revy-krigen er afgjort: Denne revy er...
bt.dk
Efter 19 år i uvished: Nu har...
bt.dk
Sensationelt: Lyngby rykker ud af...
bt.dk
Retoriker: 'Den her tale får...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx