Af - 23/12-13 12:43

Danskernes jul er den absolut dyreste i EuropaDanskernes jul er den absolut dyreste i Europa

'Julen koster mange penge, lyder det i den gamle julesang fra Peters jul. Og det er mere sandt end nogensinde, for Danmarks forbrugerpriser er de højeste i EU.

storybild

'Julen koster mange penge, lyder det i den gamle julesang fra Peters jul. Og det er mere sandt end nogensinde, for Danmarks forbrugerpriser er de højeste i EU. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Med priser som ligger 41 procent over EU's gennemsnit er det ikke mærkeligt, hvis danskernes pengepung er tom og bankkontoen lænset, når der er købt julegaver, ænder og godter.

De høje priser fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik, som er baseret på tal fra købekraftsundersøgelsen for 2012 fra Eurostat.

- Det er særligt priserne på fødevarer, som er markant højere i Danmark end i resten af Europa, hvilket blandt andet skal ses i lyset af, at vi har EU's højeste moms på fødevarer, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank til Ritzau.

Juleindkøb gør danskerne arrige
Juleindkøb gør danskerne arrige

Hvis julebudgettet skal strække sig lidt længere, så er det ifølge Ritzau måske en idé at tage på indkøbstur i Østeuropa til næste år. De østeuropæiske lande dominerer bunden i prisindekset og har de billigste forbrugerpriser i EU - med Bulgarien, Rumænien og Polen som de allerbilligste.

Om størrelsen af det samlede danske forbrug siger Steen Bocian:

- Kigger man alene kigger på det private forbrug, så ligger det private forbrug i Danmark kun fire procent over EU gennemsnittet - det er faktisk lavere end for eksempel Italien.

Mange dropper regningerne i julen
Mange dropper regningerne i julen

Indekset over forbrugerpriserne tager højde for valutakurser og er et udtryk for den reelle forskel i prisniveauet imellem landene.

De næsthøjeste forbrugerpriser i EU findes i Luxembourg, Finland og Sverige, der ligger mellem 29 og 22 procent over EU-gennemsnittet, mens Tyskland ligger på niveau med EU-gennemsnittet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Du tror det er løgn: Er dette kvinden...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx