Af - 16/02-14 15:11; Opdateret: 17/02-14 12:58

Folk har ingen respekt for strandede hvaler: Kravler rundt på dem og tager billederFolk har ingen respekt for strandede hvaler: Kravler rundt på dem og tager billeder

De to kaskelothvaler, hvoraf den ene nu er afgået ved døden, har ikke kunnet ligge i fred på den jyske vestkyst, hvor de strandede i går.

Bildstrecke im Grossformat »

De to kaskelothvaler, hvoraf den ene nu er afgået ved døden, har ikke kunnet ligge i fred på den jyske vestkyst, hvor de strandede i går.

- Vi har fået meldinger om, at folk kravler rundt på ryggen af hvalerne, og nogle får taget billeder deroppe, siger vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Jan Stokholm, til mx.dk.

- Det er et spørgsmål om etik og moral, og det har folk desværre en forskellig opfattelse af, fastslår vagtchefen.

Hans ærgrelse deles af Joh Vinding, der er kampagnechef hos dyrerettighedsorganisationen Anima.

- Det er i høj grad uetisk. Og hvis den var i levende, imens folk hoppede på den, har det været ekstremt stressende for den. Et vildt dyr som en hval kan noprmalt bevæge sig frit rundt, men hér vil den føle, at den bliver trængt op i en krog, og det gør kun situationen værre, siger Joh Vinding.

Der må laves nogle regler
Han mener, at der må laves nogle klare retningslinjer for fremtiden, så man undgår lignende situationer.

- Det er jo langt fra hver dag det her sker, men det sker med jævne mellemrum, og derfor er det et problem, at der ikke er et klart beredskab. Det bør og skal ligge en protokol for, hvad der præcis skal gøres, siger Joh Vinding.

Politiet er enige og ifølge vagtchefen kan det være noget, man vil drøfte når hval-situatioen ved Henne Strand er drevet over:

- Fremadrettet kan det være, at vi må finde på noget andet, så det her ikke sker, siger Jan Stokholm.

De to kaskelothvaler strandede ved Henne Strand på den jyske vestkyst midt imellem Esbjerg og Ringkøbing.

Bliver ikke reddet

Ifølge Jan Stokholm er den ene hval død og er lige nu i gang med at blive fjernet. Den anden, som ligger lidt længere ude i vandet, formodes stadig at være i live. Dog vil der ikke blive iværksat en redningsaktion, fortæller skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

- Den ene er formentlig levende, og den ligger langt ude i vandet. Men den ender formentlig på samme måde som den første. Når først, der er gået kludder i deres navigation, så er der ikke så meget at gøre, så havner den sikkert oppe på stranden, når den bliver lidt træt og den bliver smidt op af bølgerne, siger Ulrik Lorenzen til Ekstra Bladet.

LÆS OGSÅ: Stor hval strandet ved den jyske vestkyst - frygtes død

LÆS OGSÅ: Siamesisk hval skyllet i land i Mexico

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx