Af Lars Sejr - 21/09-15 06:12

Polakker bliver udnyttet af danske arbejdsgiverePolakker bliver udnyttet af danske arbejdsgivere

Hver tredje polak på det danske arbejdsmarked har oplevet at blive snydt af sin chef, viser undersøgelse.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Polfoto/arkiv)

Tusindvis af polakker i Danmark oplever, at chefen snyder dem. For eksempel ved at give dem mindre i løn end aftalt eller ikke betale feriepenge. Samtidig får polakkerne i gennemsnit en væsentligt lavere løn end danskere i tilsvarende job.

Det viser den hidtil største undersøgelse blandt polakker i Danmark. Undersøgelsen er lavet af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F.

I gennemsnit er månedslønnen for polske arbejdere 19.535 kroner. Det er 5000 kroner mindre end for de faglærte og ufaglærte i 3F. Og 12.000 kroner mindre end danskerne generelt.

Søren Kaj Andersen, centerleder ved Københavns Universitet og ekspert i udenlandsk arbejdskraft, forklarer forskellen.

- Årsagen er, at polakkerne oplever, at lønnen er god, selvom den kun ligger tæt ved mindstelønnen, fordi den er bedre end det, de kan tjene i Polen, siger han til Fagbladet 3F.

- Og samtidig er der nogle virksomheder, der spekulerer i at betale en lavere løn, siger Søren Kaj Andersen.

Ifølge undersøgelsen, hvor mere end 400 polakker har besvaret spørgsmål om deres løn- og arbejdsforhold, har hver tredje polak i Danmark "tit" eller "nogle gange" oplevet at blive snydt af deres chef.

Da der for tiden er omkring 40.000 polakker i Danmark, svarer det til, at over 10.000 er blevet bondefanget af deres chef.

At polakkerne bliver fuppet i så stort et omfang vækker harme i fagforbundet 3F. Forbundet har en del polske medlemmer, der blandt andet arbejder som håndværkere, rengøringsassistenter og chauffører.

- Jeg har det rigtigt skidt med, at polakkerne snydes af arbejdsgiverne. Det er i den grad i strid med de spilleregler og den kultur, vi gennem 100 år har opbygget på arbejdsmarkedet i Danmark, siger næstformand for Byggegruppen i 3F, Palle Bisgaard, til Ugebrevet A4.

- Vi hører jævnligt om, at selv om man for eksempel har aftalt 100 kroner i timen, så får de ansatte alligevel kun 80 eller helt ned til 60 kroner i timen, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx