Af Ritzau - 06/10-16 10:27

Lejere risikerer højere husleje med nyt boligudspilLejere risikerer højere husleje med nyt boligudspil

Størrelsen på lejeres huslejestigninger afhænger af, hvor høj en grundskyld kommunerne vil fastsætte.

storybild

Den almindelige huslejeudvikling er cirka på 2 procent om året. Oveni det vil lejere formentligt få en huslejestigning, hvis grundskylden stiger i tilfælde af, at regeringens forslag til et nyt vurderingssystem bliver vedtaget. (Billede: Free/Colourbox)

Det kan betyde en huslejestigning for lejere, hvis regeringens forslag til et nyt ejendomsvurderingssystem bliver vedtaget.

Det vurderer cheføkonom i Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen.

Når grundværdien på ejendomme stiger, vil grundskylden - altså skatterne - også stige for ejere af beboelsesejendomme. Det vil betyde højere husleje for lejerne.

- Udlejerne kan vælte stigningen i skatter og afgifter over på lejerne, siger Jesper Larsen.

- Den almindelige huslejeudvikling er cirka på to procent om året. Og det er oveni det, man vil få en stigning i husleje, siger han.

Hvor stor stigningen vil blive, afhænger af, hvor høj en grundskyld kommunerne vil fastsætte.

Også administrerende direktør i den almene boligforening AAB Christian Høgsbo ser en risiko for højere huslejer.

- Hvor meget det ender med, ved vi jo ikke endnu. Men der er da en klar forventning fra min side om, at fordelene i regeringens udspil kun kommer til at gælde ejere af boliger, siger han.

- Det er der desværre en historisk tendens til. Boligejere har af en eller anden grund en særstatus i dansk politik, som man som varetager af lejernes interesse nogle gange kan undre sig lidt over.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede onsdag på et pressemøde i Skatteministeriet regeringens udspil under titlen "Tryghed for boligejerne", som blandt andet indeholder et nyt system for ejendomsvurderinger.

I det nuværende system er grundene under lejlighederne i de store byer "markant undervurderet", hedder det i regeringens udspil.

Med de nye ejendomsvurderinger er den forventede stigning i grundværdien for ejerlejligheder under ét på 330 procent.

Grundskylden, som betales af både ejere, lejere og andelshavere i lejlighedsbyggerier, vil dog ikke tredobles.

For regeringen vil nedsætte den promille, som grundskylden beregnes med.

Ifølge Politiken får de nuværende beboere og boligejere rabat og slipper for stigningen i første omgang. Men dem, der køber en lejlighed efter 2020, skal betale de højere skatter.

Det samme gælder andelshavere i nye andelsboligforeninger og lejere i privat udlejning eller almene boliger, der skifter ejer efter 2020.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx