Af - 24/06-16 08:25

Unge er traditionelle: Piger vil have tid til familie - mænd karriereUnge er traditionelle: Piger vil have tid til familie - mænd karriere

Stereotype kønsroller lever i bedste velgående hos 15-21-årige. Piger mener, at tid til familien er vigtigst for at få et godt liv, drenge vægter en succesfuld karriere højest

storybild

(Billede: Steffen Ortmann)

Har køn betydning for, hvad unge synes er vigtigt i livet? Svaret er ja, hvis man læser DEA’s rapport Generation Next, der udkommer i dag.

Knap hver tredje pige mener, at tid til familien er det vigtigste. Det samme gælder knap hver femte dreng. Til gengæld vægter næsten hver femte dreng en succesfuld karriere som vigtigst - det gælder kun en ud af ti piger.

Ifølge ungdomsforsker fra Center for Ungdomsforsker, Mette Lykke Nielsen, Ålborg Universitet er der historisk tradition for, at piger orienterer sig tidligere mod familielivet end drenge.

- Vi valgte den forkerte uddannelse
- Vi valgte den forkerte uddannelse


“Sådan er det stadig på trods af, at der er sket store ændringer i forhold til ligestilling mellem mænd og kvinder. Det er i dag stadig en udbredt forventning om – og et pres på at unge kvinder blive mødre. Det samme pres gælder ikke for unge mænd”, siger Mette Lykke Nielsen og pointerer, at unge generelt bliver mere familieorienterede, jo ældre de bliver, og at der for kan være stor forskel på, hvor stor betydning tid til familie har, alt efter om man er 15 eller 21 år.

Unge kvinder og mænd er i dag ligestillede, når det handler om at tage og gennemføre en uddannelse, fortæller Mette Lykke Nielsen. Faktisk klarer unge kvinder sig generelt bedre end unge mænd i uddannelsessystemet. Alligevel er det fortsat unge mænd, der får topposterne i samfundet, ligesom det er mænd, som får mest i løn, og det kan være med til at påvirke de unge i forhold til deres forventninger til, hvad det er muligt at opnå.

Pressede unge vælger forkert uddannelse
Pressede unge vælger forkert uddannelse

“De unge kan se, at der stadig er en forskel, mit bud er, at det har betydning for, at succesfuld karriere og høj løn vægter højere hos denne gruppe af unge mænd.

Ungdomsforsker og lektor ved RUC, Lene Larsen, mener også at , at de unge påvirkes af de kønsmæssige mønstre på arbejdsmarkedet, der stadig findes.

Hun peger på, at der også kan være en modreaktion på vej hos de unge piger.

“Det er ikke noget, jeg har forsket i, men et bud kunne også være, at der måske er kommet en moddiskurs hos de såkaldte meget præstationsorienterede piger. Det kan være en del af forklaringen på, at de eksplicit orienterer sig mere mod at have tid til familie.

Superstudent: Philip scorer 12-taller i rå mængder
Superstudent: Philip scorer 12-taller i rå mængder

Direktør for Kvinfo, Nina Groes påpeger, at rapporten viser, at ligestilling fortsat er noget, vi skal kæmpe for i 2016.

“De unges svar afspejler den verden de lever i, og de forventninger der er til dem. Det er stereotyperne om, at en rigtig kvinde er en god mor, der tager sig tid til famillien, og at en rigtig mand har ambitioner og tjener penge”, siger Nina Groes og påpeger, at vi både som samfund og individer går glip af muligheder, hvis vi vælger de ting i livet, der får os til at passe ind i en bestemt kasse.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx