Af - 22/01-14 08:02

Advarsel: Danmark løber tør for håndværkereAdvarsel: Danmark løber tør for håndværkere

En række håndværksfag mangler arbejdskraft. Det undrer industriteknikerlærling Jonas Nielsen, for der er masser af udfordring i hans fag.

storybild

Jonas Nielsen går efter at vinde DM i håndværk og dermed komme med til VM. (Billede: Privatfoto)

I 2020 vil Danmark mangle 32.000 faglærte, mens der til gengæld vil være et overskud på 80.000 ufaglærte. Det viser en fremskrivning fra AE-Rådet.

- Vi kan risikere at stå i en situation, hvor en del ufaglærte ikke kan få job – samtidig med at der er mangel på faglærte. Dermed går vi glip af vækst og velstand, forudser rådets direktør Lars Andersen.

- Typisk kan vi ikke have ny teknologi til evig tid – der skal hele tiden udvikles nye varianter og nye produkter. Der har vi brug for den innovation og udvikling, de faglærte kan bidrage med, tilføjer han.

Lærlinge får for lidt og for dårlig undervisning
Lærlinge får for lidt og for dårlig undervisning

Et af de fag, der allerede nu står og mangler nyuddannede til at tage over, når de gamle går på pension, er industriteknikere. Alene i år forventes næsten 900 industriteknikere at forlade faget, mens der kun uddannes omkring 350, fortæller uddannelseskonsulent Niels Bylund fra Industriens Uddannelser.

- Flere tager en studentereksamen, end der brug for. Dem vil vi pokkers gerne have over i industrien, og vi har en lang række uddannelser, der bliver et år kortere, hvis man er student, påpeger han.

Thorning til erhvervsledere: I skal tage flere i praktik
Thorning til erhvervsledere: I skal tage flere i praktik

En af de 350 industriteknikere, der bliver uddannet i år, er Jonas Nielsen, der går på Københavns Tekniske Skole. De næste tre dage deltager han i DM i Skills – Danmarksmesterskabet i håndværk – i kategorien for industriteknikere. Han tror, at mange af hans jævnaldrende vælger gymnasiet per automatik.

- Jeg fik gode karakterer i folkeskolen, og lærerne kunne ikke forstå, at jeg skulle på teknisk skole, siger den 19-årige lærling, der håber, at DM i Skills kan være med til at få andre unges øjne op for uddannelsen til industritekniker og andre håndværksfag.

Københavnere gider ikke teknisk skole
Københavnere gider ikke teknisk skole

Hans eget job er nemlig både spændende og udfordrende:

- Jeg elsker mit arbejde. Det er det rigtige valg, lyder det med fast stemme.

Til daglig er Jonas Nielsen i lære på en arbejdsplads, der blandt andet leverer til rumfart og medicinalindustri.

Vil du have en praktikplads? Se her hvor du skal bo
Vil du have en praktikplads? Se her hvor du skal bo

- Det kan være elektronikbokse i aluminium, der skal sendes op i rummet, eller dele til de dukker, man bruger til at uddanne sygeplejersker, som gør, at dukkerne kan bløde, svede og bevæge sig, forklarer han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager torsdag ved åbningen af DM i Skills, der finder sted i Gigantium i Aalborg.

LÆS OGSÅ: Helles næste store satsning flopper

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelsk betjent udskrevet efter...
bt.dk
Zlatan er færdig i Manchester United:...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx