Af - 12/11-15 09:31; Opdateret: 12/11-15 11:02

Se kortet: Her bor de fedeste danskereSe kortet: Her bor de fedeste danskere

Nye tal viser, at danskerne bliver tungere og tungere. Men i hvilken region er der størst andel af overvægtige? Få svaret her.

Bildstrecke im Grossformat »
- I Roskilde. Køge, Slagelse, Næstved og Vordingborg er folk ikke så overvægtige, som hvis du kigger på de byer, der ligger i Nordvestsjælland og syd fra storstrømmen, siger Kirsten Devantier, der er formand for Udvalget for psykiatri og tværsektorielt sundhedssamarbejde i Region Sjælland. Ifølge Kirsten Devantier vil prjektet 'Broen til bedre sundhed' betyde, at der kan komme flere idrætstimer på skoleskemaet, og at skolebørnene får en sundere madpakke. - Man behøver ikke være usund, bare fordi, man har et BMI over 30. Det kan være, du er født kraftigt bygget og har en stærk muskelmasse. Du kan også have taget på i dine unge år, og siden bare holdt vægten stabil. Det vigtige er, at din vægt ikke forøges, siger Bente Klarlund Pedersen. Hun påpeger, at man kan være sund i alle størrelser. Bente Klarlund Pedersen forklarer, at svært overvægtige generelt set vil opleve forpustelse, energiløshed, træthed og seksuelle problemer, såsom impotens. Personen på billedet har intet med historien at gøre. Når man er svært overvægtig øges risikoen for, at man ikke orker at bevæge sig, hvilket giver en øget risiko for diabetes, hjertesygdom og for visse kræftformer. Kilde: Bente Klarlund Pedersen, der er klinisk professor og overlæge på Rigshospitalet Personen på billedet har intet med historien at gøre. - Det er tæt på at være en konstant stigning gennem mere end 25 år i andelen af overvægtige i Danmark. Der er måske en tendens til, at tallet ikke er steget så meget de sidste tre år, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel. - Vi har set en stigningen i stort set alle vestlige lande og en ekstraordinær stor stigning i USA, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel, der blandt andet står bag undersøgelsen. - Andelen af svært overvægtige i Danmark minder om den andel, som eksisterer i de nordiske nabolande, siger professor i sundhedstatistik Knud Juel.

Klik her og få blandt andet svar på, hvilke konsekvenser der kan have at være svært overvægtig. Du får også svar på, i hvilke byer i Region Sjælland der er færrest overvægtige.

Danskerne er ved at blive et tungt folkefærd. Siden 1987 er andelen af svært overvægtige næsten tredoblet.

Det viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, der har opgjort procentfordelingen af svært overvægtige i 2013. Hele 14,1 procent af danskerne er svært overvægtige, hvilket svarer til, at hver syvende dansker har en BMI over 30.

Det er mange, og det er også for mange.

Sådan siger Bente Klarlund Pedersen, der er klinisk professor og overlæge på Rigshospitalet, da metroxpress præsenterer hende for tallene.

Ny forskning slår fast: Du kan sagtens spise fed mad og tabe dig!
Ny forskning slår fast: Du kan sagtens spise fed mad og tabe dig!

Værst står det til i Region Sjælland, hvor 16,8 procent af befolkningen er svært overvægtige.

- Det hænger sammen med, at vi er den region, hvor folk enten har meget kort eller ingen uddannelse. Derfor har vi også i to år samarbejdet med kommunerne og skolerne om et projekt, der hedder 'Broen til bedre sundhed', hvor vi sætter fokus på bedre kostvaner, motion og information, siger Kirsten Devantier, der er formand for Udvalget for psykiatri og tværsektorielt sundhedssamarbejde i Region Sjælland.

Opråb fra professor og dyrlæge: Vores kæledyr er for fede!
Opråb fra professor og dyrlæge: Vores kæledyr er for fede!

Hun forklarer, at det kan tage tid, før regionen får vendt udviklingen, men hun venter sig rigtig meget af projektet.

Myndigheder: Fedme er et faresignal men ikke en sygdom
Myndigheder: Fedme er et faresignal men ikke en sygdom

Det er dog ikke kun Region Sjælland, der ikke kan vende den tunge udvikling.

- Vi ser en jævn stigning i antallet af svært overvægtige i alle regionerne. Kurven er ikke knækket, og det er interessant, om den snart knækker, siger professor i sundhedsstatistik Knud Juel, der er en af personerne bag undersøgelsen.

Skal fedme være en sygdom?
Skal fedme være en sygdom?

Det er dog ikke fordi, at alle danskerne bliver mere og mere usunde

- Gennemsnitligt bliver vi større, ja, men der er rigtig mange, der går til fitness, og som levere sundere end nogensinde. Derudover er der så en stor gruppe, der bliver mere usunde. Vi har altså en polarisering i den danske sundhed, fortæller Bente Klarlund.

Spis dette krydderi i tre måneder og tab dig tre gange så meget
Spis dette krydderi i tre måneder og tab dig tre gange så meget

På kortet kan du se, hvilken region, der er færrest svært overvægtige i.


 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Kæmpe Hollywood-firma er gået konkurs...
bt.dk
Sex and the City-stjerne stiller op...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx