29/03-14 22:26

Børnerådet: Børn på psykiatrisk afdeling mangler rettighederBørnerådet: Børn på psykiatrisk afdeling mangler rettigheder

Der er ikke mulighed for at klage for patienter under 15 år, som er indlagt på psykiatrisk afdeling.

storybild

Per Larsen formand for Børnerådet. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

Børn under 15 år, som er indlagt på psykiatriske afdelinger, kan ikke klage eller få støtte af en patientrådgiver, hvis de udsættes for tvang.

Børnene kan blive udsat for bæltefikseringer, tvangsmedicinering og sondemad, og tvangen skal ikke registreres. Det skriver Berlingske søndag.

Danske jøder: Hvad skal Vestager hos os?
Danske jøder: Hvad skal Vestager hos os?

I marts 2013 blev Anna Mathiesen udsat for at blive tvangsfodret, fordi hun led af anoreksi. Et år efter er hun i dag 17 år, og for hende var det en hjælp at kunne tale med netop en patientrådgiver.

- Det var vigtig bagefter at kunne tale med patientrådgiveren i enerum. Hun spurgte ind til, hvordan oplevelsen havde været og fortalte, at jeg havde mulighed for at klage.

Både Børnerådet og Landsforeningen Sind vil involvere børnene tidligere end efter de fylder 15 år.

Carl-Mar griner af ligebehandlingsnævn: Lad dog kvinderne være i fred
Carl-Mar griner af ligebehandlingsnævn: Lad dog kvinderne være i fred

- Børn er selvstændige individer. Forældrene bør ikke skulle give samtykke. Det mest naturlige ville være, at det er lægfaglige folk, der afgør, hvad der er nødvendigt i den givne situation, siger Børnerådets formand, Per Larsen.

Han finder det besynderligt, at man først kan få tildelt en patientvejleder, når man er 15 år. Som minimum bør børn ned til 12 år have rettigheder, men han har ingen nedre grænse, mener han.

Børnerådet kommer søndag med en rapport om forholdene for børn inden for psykiatrien. Rapporten er skrevet på baggrund af interview med 56 børn under 18 år, som har været indlagt på et børne- og ungepsykiatrisk afsnit.

Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder.

Minister tager til Uganda for at diskutere bøssers rettigheder
Minister tager til Uganda for at diskutere bøssers rettigheder

Næsten hver femte blev i børne- og ungepsykiatrien udsat for en tvangshændelser i 2012.

I en mail til Berlingske skriver sundhedsminister Nick Hækkerup (S), at han er klar til at se på problemstillingen og få præciseret børns retsstilling.

Senere i år præsenterer regeringen en handlingsplan på området.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx