Af Ritzau - 26/11-16 16:51

SF er med på Sass' EU-kritiske kursSF er med på Sass' EU-kritiske kurs

S og SF bør gå sammen om et arbejdervenligt EU, mener tidligere regeringspartner efter meldinger fra Sass.

storybild

SF's gruppeformand, Jacob Mark, er meget enig i Socialdemokratiets nye, mere EU-kritiske kurs. Arkivfoto. (Billede: Free/Sf)

Et interview med den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i lørdagens udgave af Berlingske, er blevet læst med stor interesse i SF's folketingsgruppe.

Send EU-systemet til eftersyn, begræns den fri bevægelighed, indfør mindsteløn for alle og etabler en skatteunion, lyder nogle af forslagene fra Socialdemokraterne, som er på vej i en mere EU-kritisk retning.

Og det er en retning, den tidligere regeringspartner gerne stævner ud på sammen med Socialdemokratiet, fortæller gruppeformand Jacob Mark (SF) til Ritzau.

- Vi mener, at S og SF bør gå sammen om at lave et arbejdervenligt EU. Den form, EU har, har været med til at trykke løn- og arbejdsvilkårene for en masse arbejdere i Danmark, siger han.

- En kommende S-regering må sætte sig for sammen med SF og sikre, at der ikke længere foregår social dumping i EU, og at man beskytter lønmodtageres rettigheder.

Spørgsmål: Vil en fælles europæisk mindsteløn ikke være et brud med den danske model, hvor det er arbejdsmarkedets parter, der selv indgår aftaler?

- Jo, det vil det. Jeg tror også, at man kan finde en smartere model. Men lige nu bliver lønninger presset på tværs af hele EU, fordi der er et ræs mod bunden, siger Jacob Mark.

- I Danmark oplever håndværkere, at der kommer folk ind over grænsen og tager deres arbejde og arbejder til en lavere løn. Man er nødt til at finde en model for, hvordan man sikrer danske arbejderes løn- og arbejdsvilkår.

Spørgsmål: Det kan virke paradoksalt at foreslå en skatteunion i en tid, hvor befolkningerne stemmer nej, hver eneste gang der mulighed for at stemme om noget med EU. Hvad er sammenhængen?

- Det er fordi, man ikke har brugt EU ordentligt. EU har været et nyliberalt projekt, hvor man ikke har beskyttet arbejderen, mener Jacob Mark.

- Hvis man i stedet sørger for en fælles selskabsskat, så man ikke konkurrerer mod hinanden, og en fælles finansskat, så tror jeg, at EU kunne blive et progressivt projekt.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Curlingkvinderne tabte i neglebider...
bt.dk
Menneskejagt på farlig øksemand...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Buschauffør blev stoppet med meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx