Af Ritzau - 29/10-16 05:01

Flere patienter får hurtigt en diagnoseFlere patienter får hurtigt en diagnose

To ud af tre patienter udredes inden for en måned. Blandt andet lægemangel forsinker diagnoserne til resten.

storybild

Patienter har ret til at blive udredt inden for en måned, efter at de er blevet henvist af deres praktiserende læge til et sygehus. Arkivfoto (Billede: Scanpix/Nils Meilvang)

Svær hovedpine, hævede led eller smerter i maven.

Sygehusene og deres læger er blevet hurtigere til at finde årsagen til den slags og andre fysiske symptomer. Det viser nye tal fra Danske Regioner.

Af de patienter, der i andet kvartal 2016 blev henvist af deres praktiserende læge til et sygehus, blev 66 procent udredt, inden der var gået en måned.

Til sammenligning fik 58 procent af patienterne sidste år klarhed om, hvad de eventuelt fejlede, inden for 30 dage.

At flere personer tidligt bliver undersøgt, er en landsdækkende og vigtig tendens, fremhæver formand for Danske Regioner Bent Hansen (S).

- Det har været et mål både for den foregående og den nuværende regering at få udredt patienterne inden for en måned. Det har vi lagt os i selen for, og det er heldigvis på vej til at lykkes, siger Bent Hansen.

Med den såkaldte udredningsret har patienter ret til at blive udredt inden for 30 dage, hvis det er lægefagligt muligt.

For to ud af tre patienter er retten altså en realitet. Men hver tredje med en fysisk lidelse får ikke en diagnose inden tidsfristen.

Foreningen Danske Patienter understreger, at det er afgørende at finde årsagen til netop denne gruppes sene diagnoser.

- I nogle tilfælde vil der være begrundelser, som er rimelige, fordi det simpelthen ikke kan lade sig gøre ud fra en faglig betragtning at udrede folk til tiden, siger formanden, Camilla Hersom.

- Men vi har en mistanke om, at man nogle steder ikke er gode nok til at forklare, hvor vigtigt det er, at patienter selv søger den hurtige udredning.

Fra Danske Regioner lyder det, at nogle patienter selv vælger at vente med at blive undersøgt. Eksempelvis fordi de mangler plads i kalenderen eller gerne vil undersøges på et sygehus, som de i forvejen kender.

Desuden er mangel på speciallæger en årsag til længere udredningstider.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx