Af - 09/07-14 15:46

Ulovlige forhold: Danske chefer indfører sladretjenesterUlovlige forhold: Danske chefer indfører sladretjenester

Flere danske virksomheder etablerer sladretjenester, hvor medarbejdere anonymt kan rapportere om ulovlige forhold på arbejdspladsen.

storybild

Edward Snowden har som whistleblower skabt opmærksomhed omkring NSA og sikkerhedstjenestens ulovlige masseovervågning. (Billede: Polfoto/AP)

DONG, Lego, Jyske Bank og Mærsk.

Store danske flagskibe i erhvervslivet, som alle over de senere år har etableret en sladretjeneste, så medarbejdere anonymt kan fortælle om kriminelle forhold internt på arbejdspladsen.

En Whistleblower-ordning kaldes det, og Datatilsynet, som behandler ansøgninger og giver tilladelserne, mærker, hvordan virksomhederne i stigende grad efterspørger det.

- Det bevæger sig hele tiden, og der er mange, som er interesseret og spørger ind til ordningen. Der er knald på for tiden, siger Jesper Vang, der er specialkonsulent hos Datatilsynet.

Danskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i Danmark
Danskerne splittede om Snowden skal bydes velkommen i Danmark

Siden 2007 har mere end 200 firmaer ansøgt om ordningen, hvoraf størstedelen har fået tilladelse af Datatilsynet, og et nyt lovkrav betyder, at 300 finansielle firmaer fra denne sommer er forpligtet til at få ordningen.

- Vi har mange ansøgninger under behandling. Det er oppe i tiden, og det spiller helt sikkert også ind, at der har været nogle sager fremme. F.eks. Nets-sagen, siger Jesper Vang.

Medarbejdernes mistanker om ulovlige forhold behandles ofte af enten virksomhedens egen juridske afdeling eller af et advokatfirma.

Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat
Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat

Søren Hornbæk Svendsen er advokat hos Horten, og han hjælper til i sagerne.

- Vi oplever, at flere får ordningen. Ledelsen vil gerne have det, fordi det ikke er sjovt med kriminalitet i virksomheden. Det skaber dårlig stemning og uro, og det kan koste ledelsen livet, hvis det er slemt. Samtidig vil man ikke have sagerne i pressen, siger han.

Hos DONG har man også en whistleblower-ordning, hvor medarbejderne kan fortælle om alt – uden at frygte en fyring.

- Vi har vurderet, at vores medarbejdere skal kunne rapportere om forhold, der giver anledning til bekymring, også når det ikke er en mulighed, at de går til deres nærmeste leder, siger kommunikationschef i DONG, Karsten Anker Petersen.

- Hvis en medarbejder oplever noget, som de finder bekymrende for virksomheden eller kollegerne, skal de have et trygt sted at gå hen, siger han.


Har du nogle erfaringer med whistleblowing på din arbejdsplads, så skriv til journalist Thomas Foght på mail: tfo@mx.dk

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx