Af Ritzau - 09/11-16 14:44; Opdateret: 09/11-16 17:18

Par vil ikke forsørge hinanden: I strid med grundlovenPar vil ikke forsørge hinanden: I strid med grundloven

Omstridt lov om samlevendes pligt til at forsørge hinanden skal vurderes i retten. Tusinder kan blive berørt.

storybild

Retten i Helsingør behandler en sag, som tre kærestepar har anlagt mod staten og deres respektive kommuner om den gensidige forsørgelsespligt, som de blev ramt af fra 1. januar 2014 til 1. januar 2016. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Kæresteparret Bo Lyngvig og Ewa Møller har anlagt sag mod Beskæftigelsesministeriet og Herning Kommune.

Bo nægter nemlig at forsørge Ewa, og derfor har parret fra Sønder Felding valgt at stille sig forrest i kampen mod myndighederne.

Sagsøgerne mener, at regeringen og et flertal i Folketinget brød grundloven, da man tilbage i 2013 besluttede, at ugifte samlevende par skulle forsørge hinanden, hvis den ene kom på kontanthjælp.

For Ewa Møller og Bo Lyngvig var det utænkeligt. Det fortæller de onsdag i Retten i Helsingør, hvor den principielle sag, der ventes at få betydning for mindst 7000 par, er gået i gang.

- Vi har ingen forbindelse økonomisk på nogen som helst måde. Vi har ikke lovet hinanden noget, og vi ved ikke, om vi er sammen om for eksempel et år, siger 41-årige Ewa Møller.

Af den grund stejlede både hun og kæresten tilbage i 2013 på beskeden om, at Ewa Møllers kontanthjælp ville ryge. Nu var det op til 54-årige Bo Lyngvig at sørge for dem begge.

- Bo har hele tiden sagt, at han hverken kan eller vil forsørge mig.

- Sagen betød, at jeg var ved at gå psykisk ned. Der blev lavet indberetninger om mig og mine børn. Jeg var selvmordstruet, og vi planlagde, at jeg skulle flytte, siger Ewa Møller.

Fra vidneskranken fortæller Bo Lyngvig, der arbejder som produktionsleder, at kommunen i en skrivelse pålagde ham at benytte sin private pensionsopsparing til at forsørge kæresten.

- Men det vil jeg slet ikke bruge min pension på. I min retsbevidsthed kan man ikke komme og sige, hvad jeg skal bruge mine penge på.

- Hvis vi nu kun skal bo sammen et halvt år mere, vil jeg ikke poste penge i hende og hendes børn, siger Bo Lyngvig.

Hensigten med den omstridte lov var at sidestille samlevende med gifte par, der altid har haft gensidig forsørgelsespligt. Heftig kritik betød imidlertid, at reglen efter blot to år blev skrottet med virkning fra 1. januar 2016.

Ifølge sagsøgerne er den gensidige forsørgelsespligt i strid med grundlovens § 75 og § 73. De handler henholdsvis om statens pligt til at forsørge borgere, der ikke kan klare sig selv, og om ejendomsrettens ukrænkelighed.

Men statens advokat, Sune Fugleholm, ryster på hovedet. Han insisterer på, at grundloven er overholdt og bemærker, at der ikke er nogen nævneværdig forskel på at pålægge ægtefolk og kærestepar at skulle forsørge hinanden.

Dommen i sagen ventes 9. januar 2017.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Hella Joof taler ud om sin store...
bt.dk
Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Facebook har mistet 365 milliarder på...
bt.dk
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx