Af - 21/04-16 13:38

Efter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forureningEfter mega-udslip: Nu skal virksomheder undersøge forurening

Fredericia Kommune pålægger nu de to virksomheder, der udledte store mængder kvælstof og palmeolie ved en brand i februar, selv at undersøge, hvor stor forurening der er sket af området på landjorden.

Bildstrecke im Grossformat »

De ansvarlige virksomheder bliver nu pålagt at undersøge, hvor meget det har forurenet området omkring Fredericia Havn, at der den 3. februar i år skete den største udledning af kvælstof i Danmark i nyere tid.

Ulykken skete ved, at en tank med 10.000 ton gødning kollapsede, og en anden med 4.000 ton palmeolie slog læk – hvilket udløste en storbrand på havnen.

Fredericia Kommune har nu taget prøver af jorden omkring havnen og fundet store forekomster af kvælstof. Derfor har kommunen nu pålagt Dan Gødning, der ejer tankene med gødning, og Nagro, som ejer palmeolie-tanken, at lave en grundig undersøgelse af forureningen.

- I de fire prøver udtaget af jorden (…) er konstateret væsentligt forhøjet indhold af ammonium/ammoniak samt nitrit/nitrat, skriver kommunen i påbuddet til Dan Gødning.

Glemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppet
Glemte flydespærring: Fredericia-udslip af palmeolie kunne være stoppet

Fredericia Kommune mener således, at der ikke kan herske tvivl om, at de store mængder kvælstof har forurenet området.

- På baggrund heraf er det Fredericia Kommunes vurdering, at det ikke blot er sandsynliggjort men dokumenteret, at der er sket en jordforurening, skriver kommunen.

Dan Gødning og Nagro - som har samme ejere - skal i undersøgelserne redegøre for forureningen af jorden, samt give et overslag på, hvad det vil koste at føre jorden tilbage til den tilstand, den var i, før ulykken skete.

Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe
Flere udslip fra firma bag Fredericia-katastrofe

Der ligger ikke noget påbud på at undersøge, hvad konsekvenserne har været af, at der – anslår kommunen – blev udledt cirka 4.000 ton kvælstof i Lillebælt.

Virksomhederne har nu to uger til at komme med et oplæg til, hvordan undersøgelserne skal laves. Resultaterne skal ifølge påbuddet ligge klar senest 12 uger fra i går, den 20. april.


LÆS OGSÅ: Gift i muslinger koster Stig 100.000 om ugen: Det er rimelig træls

LÆS OGSÅ: Indsmurte børn og svaner: Sådan plages danske strande efter miljøkatastrofe

LÆS OGSÅ: Muslinger ved Jyllands kyst er fyldt med gift

LÆS OGSÅ: Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand

LÆS OGSÅ: TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx