Af Troels Gadegaard Frølich - 14/09-14 12:00

Professor: Utrolig dårlig ide at dømme 12-årigeProfessor: Utrolig dårlig ide at dømme 12-årige

Partilederne fra blå blok vil sænke den kriminelle lavalder til 12 år samt indføre en ungdomsdomstol.

storybild

Tidligere forslag om at sænke den kriminelle lavalder er blevet mødt med demonstrationer som i 2009, hvor Yngresagen, Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom demonstrerede på Christianshavns Torv. (Billede: Polfoto)

Hvis det står til partilederne i blå blok skal den kriminelle lavalder ikke længere være 15, men 12 år.

Det foreslår Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) søndag i en kronik i Berlingske.

Men det er en tåbelig ide, lyder det fra professor i jura og tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd, Eva Smith.

Blå blok vil sænke den kriminelle lavalder
Blå blok vil sænke den kriminelle lavalder

- Det er en utrolig dårlig ide, fordi det blandt andet stigmatiserer unge mennesker, der har begået et enkelt fejltrin.

Professoren påpeger, at ungdomskriminaliteten er faldende, samt foreslår, at de blå ledere ser på erfaringerne fra dengang den kriminelle lavalder blev sænket til 14.

- Det betød, at politiet skulle til at skrive en rapport og oprette en straffesag. Det er stort set småting, de laver, og hvis du vil helt ned til 12 år, vil det i endnu højere grad være småting, siger hun og fortsætter:

Fængselsforbund: Det skader at sænke kriminel lavalder
Fængselsforbund: Det skader at sænke kriminel lavalder

- Det er helt vildt at bruge politiets ressourcer på det, og det er meget dårligt for de unge, fordi man risikerer at få dem ind i en skæv bane.

Et de borgerlige partiers argumenter for at sænke den kriminelle lavalder er for at ramme den gruppe, for hvem "den nuværende kriminelle lavalder udgør et værn mod straf".

I kronikken kommer partilederne med et eksempel fra Køge, "hvor en ung mand på 14 år erkendte, at han skød mod en butik, fordi han ikke kunne straffes".

Men det argument holder ikke, mener Eva Smith.

- Den køber jeg simpelthen ikke. Det er noget, man flere gange har fremhævet, og det er virkelig svært at finde eksempler på.

- Derudover er det ikke sådan, at der ikke sker noget med ham. Den unge kan næste dag befinde sig på en anstalt i Jylland. Hvis det er en alvorlig forbrydelse, så går politiet ind i sagen og henter de sociale myndigheder, siger hun.

DF: 14-årige piger skal kunne låses inde
DF: 14-årige piger skal kunne låses inde

Ifølge formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, er konsekvensen af en sænket kriminel lavalder, at der kommer flere kriminelle, mere kriminalitet og flere ofre, fordi unge ved ophold i fængsler eller andre former for sikrede institutioner udvikler "asocial adfærd, asociale attituder og en negativ opfattelse af samfundet".

Det bakker Eva Smith op.

- Hvis du bringer barnet sammen med en hel masse andre unge, som har problemer, så er der ikke andet end dårligt selskab.

- Det er i den alder, hvor kammerater betyder alt, og deres mening er vigtig. Det kan ikke gøre andet end at forværre den situation, som barnet er kommet i, siger hun.

Socialdemokratiet og SF tager også afstand fra de borgerlige partiers forslag.

Ud over at sænke den kriminelle lavalder foreslår de blå partiledere også at indføre en ungdomsdomstol og ungdomskriminalforsorg.

/ritzau/

15-årig med 133 anholdelser er en højt profileret forbryder
15-årig med 133 anholdelser er en højt profileret forbryder

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skuespillerinde forsvarer forhold til...
bt.dk
Efterforskere: MH17 blev skudt ned af...
bt.dk
Tasja fik erstatning efter...
bt.dk
Trump aflyser møde med Nordkorea
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx