Af - 01/12-15 06:17

Lis samler på knurhår fra katteLis samler på knurhår fra katte

67-årige Lis fra Jyllinge samler på knurhår fra sine katte, og hun mener selv, at hun har over 1000 styk. Hun kan blive helt dårlig, hvis hun tager sig selv i at støvsuge et op.

Bildstrecke im Grossformat »
Lis Dahlstrøm finder tit katteknurhårene på gulvet og det sted, hvor hendes katte sover. Hun hiver aldrig knurhårene ud af sine katte. Hun venter til hårene falder af. Lis Dahlstrøm undrer sig over, hvorfor nogle katteknurhår er sorte i bunden, hvor håret har siddet i kattens hud, mens andre er helt hvide. Hun har observeret, at det ikke har noget med kattens pelsfarve at gøre. Lis Dahlstrøm mener selv, at hun har over 1000 katteknurhår, men har endnu ikke fået talt efter. Hun har dog engang talt sig frem til, at hun cirka har avlet 200 killinger på sine 25 år som katteavler. Hun fortæller, at katteknurhårenes længde afhænger meget af katteracen. Lis Dahlstrøms katte er korhårskatte, og deres knurhår er typisk syv-otte centimeter i længden. Men hun formoder, at knurhårene kan blive op til to-tre gange så lange på langhårskatte. Lis Dahlstrøm blærer sig ikke med sin samling. Hun fortæller kun om den, hvis det ligger naturligt for i samtalen. Katteknurhår er tykkere end almindelig hovedhår. Lis Dahlstrøm kan ikke sætte tal på, hvor mange katteknurhår en kat taber i løbet af et liv, men det sker ofte, at de taber dem, i og med, at de også har en del siddende ad gangen. På billedet ses to af Lis Dahlstrøms katte. Lige for tiden har hun kun fire i sit hjem. Lis Dahlstrøm interesserer sig i det hele taget meget for katte og har været med til flere katteobduktioner, for at lære mere om katten. Katteknurhårene ligger i en gammel chokoladeæske. Æsken måler 12 centimeter x 10 centimeter og er 2,5 centimeter høj. - Mine børn er født og opvokset med katte, så de siger ikke noget til, at jeg samler på knurhårene fra kattene. Men ingen af mine børn interesserer sig dog for katte, siger Lis Dahlstrøm.

Klik dig gennem galleriet og se Lis Dahlstrøms 25 års store samling af knurhår fra katte.

Frimærker, mønter og kuglepenne. Det er nogle af de effekter, som man oftest hører, at folk samler på.

67-årige Lis Dahlstrøm samler derimod på noget, som det nok er de færreste, der kan forestille sig, at man samler på. Nemlig knurhår fra sine katte.

- Jeg startede med at samle, fordi mine børn lavede kattefigurer i ler, og i stedet for at bruge plastiksnore som knurhår, så kunne de da komme de rigtige hår på. Jeg begyndte derfor at samle knurhår op, hver gang jeg fandt et på gulvet, fortæller Lis Dahlstrøm, som bor tæt ved Jyllinge.

TV: Populær agurke-trend er dyrplageri
TV: Populær agurke-trend er dyrplageri

Hun har i 25 år opdrættet katte af racen abyssinier, og har i snit haft ni katte i sit hjem eksklusiv killinger. Det er blevet til en del katteknurhår med tiden.

Da jeg først startede, kunne jeg ikke holde op. Nu er det blevet en mani for mig.
Det siger Lis Dahlstrøm.

Værsgo: Baren til dig der drømmer om at gå på druk med en kat
Værsgo: Baren til dig der drømmer om at gå på druk med en kat

Som et eksempel på, hvordan det er blevet en mani, fortæller Lis Dahlstrøm, at hun nærmest får det helt dårligt, hvis hun ser, at et hår bliver suget op i støvsugeren.

- Hvis det sker, så stopper jeg støvsugeren og kigger i støvsugerposen efter håret. Jeg ser også lige støvsugerposen igennem efter synlige hår, når den er fyldt og skal smides ud, for at sikre mig, at jeg ikke smider knurhår ud, siger Lis Dahlstrøm.

Opråb fra professor og dyrlæge: Vores kæledyr er for fede!
Opråb fra professor og dyrlæge: Vores kæledyr er for fede!

Hun kan dog godt lade manien ligge, når hun er ude. Her kigger hun ikke efter katteknurhår, da hendes samling kun består af knurhår fra egne katte. Derfor vil hun heller ikke tage imod katteknurhår fra andre.

Men selvom Lis Dahlstrøm altså ikke har fået hjælp fra andre til sin samling, har hun måske slået verdensrekorden.

- Forleden blev jeg opmærksom på, at verdensrekorden for samling af katteknurhår er på over 1000 hår. Jeg er ret sikker på, at jeg har flere, men jeg har endnu ikke fået talt dem efter, fortæller Lis Dahlstrøm.

Australien forsvarer plan om at dræbe vilde katte
Australien forsvarer plan om at dræbe vilde katte

Hendes efterhånden omfangsrige samling har ellers som sådan ikke noget formål.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge samlingen til. Jeg kan dog godt lide tanken om, at de måske kan bruges til forskning en dag, da jeg forestiller mig, at hvert katteknurhår indeholder noget dna, fortæller Lis Dahlstrøm.


Forskning: Din kat kunne (næsten) ikke være mere ligeglad med dig
Forskning: Din kat kunne (næsten) ikke være mere ligeglad med dig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx