Af - 02/04-14 12:46; Opdateret: 02/04-14 14:16

43 soldater kan se frem til erstatning43 soldater kan se frem til erstatning

Kun én soldat har fået afslag på erstatning for psykiske krigsskader de første tre måneder af 2014. Men det skyldes, at det kun er sager, som helt sikkert ender med en anerkendelse, som bliver behandlet lige nu, siger veteranorganisation.

Det er positive tal for de danske krigsveteraner, som Arbejdsskadestyrelsen har sendt til Folketinget: Siden årsskiftet har 43 tidligere soldater fået godkendt, at deres psykiske problemer skyldes, at de har været udsendt. Det betyder, at de nu kan få erstatning. Kun i et enkelt tilfælde har en soldat fået afslag. Men tallene er slet ikke så stor en sejr for de danske krigsveteraner, som man skulle tro, fortæller Mads Pramming, som er advokat for en lang række tidligere soldater.

- De her tal er ingen overraskelse. Myndighederne behandler kun de sager, som med sikkerhed kan godkendes, siger han.

De danske krigsveteraner har i lang tid kæmpet for at få ændret loven, så det kan blive nemmere for dem at få anerkendt psykiske lidelser som PTSD som en arbejdsskade, der stammede fra deres oplevelser i krig. Men for at blive anerkendt skulle soldaterne have været til læge med psykiske problemer inden for et halvt år efter, at de var kommet hjem fra udsendelsen.

Mange soldater oplevede dog først at få problemer som angstanfald, søvnbesvær og hukommelsesvanskeligheder efter det første halve år. Derfor har Folketinget i slutningen af sidste måned vedtaget en særlov, som afskaffer lægekravet. Men loven er ikke trådt i kraft endnu, og derfor venter Arbejdsskadestyrelsen med at behandle de sager, der kan ende med et afslag:

- De kan ikke givet et afslag, før de præcis kender den nye lov. Så alle de sager, hvor der kan være tvivl, har de ikke behandlet endnu. Det er derfor, der er en nærmest afslagsfri periode lige nu, siger advokat Mads Pramming.

Derfor er veteranerne også selv bekymrede for fremtiden. Ifølge Arbejdsskadestyrelsens egne tal mangler 472 sager stadig at blive afgjort. Og her frygter Benjamin O. Yeh fra foreningen SIOPS Danmark (Skadet i International Operation, red.), hvordan nogle soldater vil reagere, hvis de ender med at få afslag.

- Derfor har vi været i gang med at etablere vores eget nødberedskab, fordi vi frygtede, at folk ville blive selvmordstruede, hvis de fik afslag, fortæller Benjamin O. Yeh:

- Vi er nødt til at have et beredskab, så folk ikke lander på gulvet, selvom de får afslag.

Den nye lov træder i kraft, så snart dronningen har skrevet den under. Derefter kan Arbejdsskadestyrelsen gå i gang med at behandle soldaternes ansøgninger efter de nye regler.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sanne Salomonsen efter X...
bt.dk
Jes Dorph: Hver dag lægger de...
bt.dk
De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Vildt klubskifte på vej? Superbomber...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx