Af - 03/04-17 07:17; Opdateret: 03/04-17 15:32

Danskere med psoriasis bliver ydmyget: 'Folk er bange for, jeg smitter'Danskere med psoriasis bliver ydmyget: 'Folk er bange for, jeg smitter'

8 ud af 10 psoriasispatienter oplever at blive ydmyget på grund af deres røde, kløende og skællede udslæt på kroppen.

Bildstrecke im Grossformat »

Husk du kan læse hele dagens avis som e-avis her

Splitternøgen og med sin 7 måneder gamle søn på armen, stod 28-årige Rikke Dieu i Roskilde Svømmehal under bruseren, da en kvinde fra babysvømningholdet pludselig stoppede hende op.

‘Hvad er det, du har på din hud? Jeg er bange for, du smitter min baby,’ sagde hun og skævede til Rikkes røde, skællede udslæt på ballerne.

‘Det er psoriasis,’ fik Rikke Dieu fremstammet, inden hun styrtede ud af omklædningsrummet, tog et par hurtige baner i bassinet, hvorefter hun tog hjem.

Jeg gik igennem en ordentlig tudetur, da jeg kom hjem fra svømmehallen. Jeg kunne simpelthen ikke fatte, at det skete

Det siger Rikke, der normalt kan holde sin psoriasis nede, men ikke tager medicin lige nu, fordi hun ammer, og derfor er sygdommen i udbrud.

22-årig model har 63 cm. langt ar: Jeg vil gøre usynlige sygdomme synlige
22-årig model har 63 cm. langt ar: Jeg vil gøre usynlige sygdomme synlige

Rikke Dieu er ikke alene. Tusindvis af danskere lider af hudsygdommen psoriasis, og langt de fleste - hele 8 ud af 10 - psoriasispatienter oplever at føle sig antastet og diskrimineret på grund af sygdommen. Det viser en ny undersøgelse fra medicinalvirksomheden Novartis.

Rikke følte sig dybt diskrimineret i svømmehallen og har ikke været der siden. Det gik op for hende, at mange ikke ved, hvad sygdommen er.

Netop det kan dermatolog Helene Holmgren, der arbejder med behandling af psoriasispatienter, godt genkende.

»Det er en af de hyppigste hudsygdomme, men mange kender ikke til den, fordi patienter ofte dækker sig til i bybilledet. Så når folk ser det, bliver de angste for, at det smitter, siger Helene Holmgren, der slår fast, at psoriasis ikke smitter, da det ikke er en bakterie- eller virussygdom.

Guide: Derfor får du forkølelsessår
Guide: Derfor får du forkølelsessår

Psoriasisforeningen ser det også som et stort problem, at på trods af af næsten 170.000 danskere lider af sygdommen, ved danskerne ikke nok om den. Direktøren for Psoriasisforeningen ser gerne, at der kommer mere oplysning om sygdommen.

»Der er chokerende, at der fortsat stor uvidenheden om sygdommen, og om den smitter. Der er mange, der oplever at blive konfronteret af folk, der siger: ‘Nej, hvor ser det grimt ud.’ Derfor er prioritet ét at få mere oplysning om psoriasis,« siger Lars Werner.

Hver tredje kvinde kan lide af ‘skjult sygdom’ - flere må blive hjemme fra job
Hver tredje kvinde kan lide af ‘skjult sygdom’ - flere må blive hjemme fra job

Selv om 28-årige Rikke Dieu kan opleve situationer, hvor hun bliver ydmyget i svømmehallen eller stirret på i Netto på grund af hudsygdommen, hun fik for otte år siden, har hun i dag lært at leve med den og vil gerne være med til at oplyse om den.

Jeg står frem for at give en bredere forståelse for sygdommen, så folk ikke skal bliver bange, hvis jeg drysser med skæl på deres gulvtæppe

Rikke Dieu fik konstateret psoriasis som 20-årig og har som følge af sygdommen fået ledgigt. På trods af smerterne arbejder hun som markedføringsøkonom, men lige nu er på barsel med sin og kærestens 7 måneder gamle søn.

LÆS OGSÅ: Liste: 7 sundhedsmyter, du IKKE skal tro på

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet: Mand fundet død i havn er...
bt.dk
Vandt 15 millioner i Lotto: Nu har...
bt.dk
Er du anspændt og stresset? Giv dig...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx