Af - 13/09-15 17:23; Opdateret: 13/09-15 20:14

Sådan vælger du den rigtige kø i supermarkedetSådan vælger du den rigtige kø i supermarkedet

En matematiklærer har undersøgt, hvilken kø du skal vælge, når du er ude at handle.

storybild

Mange kender situationen i supermarkedet, hvor man på vej til kassen stopper op og betragter køerne.

- Hvilken kø er hurtigst? ... Og hvor længe kan jeg i virkeligheden blive stående her og overveje køer, før jeg har brugt længere tid på at vælge kø, end hvis man bare havde valgt en tilfældig fra start?

Til alle de fortvivlede kø-overvejere er der nu hjælp at hente. Det skriver det svenske livsstilmagasin Leva og Bo. De har talt med den svenske blogger og matematiklærer Dan Meyer, som har undersøgt, hvordan man vælger den rigtige kø. Og det er åbenbart en større videnskab.

Ung mand købte vildt ind med stjålne kort
Ung mand købte vildt ind med stjålne kort

Så meget tid koster det
Ifølge Dan Meyers analyser viser det sig, at kvik-kasser, som personer med få varer kan benytte sig af, ikke er så hurtige, som mange måske tror. Matematiklærerens resultater viser, at ventetiden handler om antallet af mennesker i køen, mere end det handler om antallet af varer.

Matematiklæreren deler her sine tal, som du måske skal skrive dig bag øret, næste gang du går i Netto. Én person i køen tager i gennemsnit 48 sekunder. Én ekstra varer i kundernes kurv tager derimod kun 2,8 sekunder i gennemsnit.

Det vil sige, at det bedre kan betale sig at stille sig i en kø med for eksempel to kunder med 30 varer hver, end en kvik-kasse med 5 kunder, som kun har 3 varer hver.

Vi har naturligvis også udarbejdet en regneark, så du kan se, hvor mange varer der skal i kurven, før det tager længere tid end én ekstra person i køen.

Så mange kan måske fristes til at tro, at kvikassen er hurtig på grund af få varer på båndet. Men Dan Meyers råd er at holde sig fra kvik-kasser, hvis der er lang kø og i stedet vælge normale køer, selvom der ser ud til at være flere varer sammenlagt.

Spektakulær bestikkelsessag kan koste it-firma dyrt
Spektakulær bestikkelsessag kan koste it-firma dyrt

 
Højre eller venstre
Hvis du skal vælge mellem at tage køen til højre eller venstre, mener Dan Meyer, at du skal vælge køen til venstre. Køer har en tendens til at være kortere i venstre side. Det er et tip, som man også kan læse i rejsebøger.

Teorien er, at størstedelen af befolkningen er højrehåndet og derfor intuitivt går til højre. Det gælder på samme måde i lige så høj grad, når vi vælger biograf- og teaterpladser.

Der er selvfølgelig variabler - de irriterende typer, som IKKE har fundet deres dankort frem, mens de venter.


LÆS OGSÅ: Unge køber mest økologi

LÆS OGSÅ: Kurshop kan blive bombe under milliardkøb af nye kampvogne

LÆS OGSÅ: Villumsen: Drop indkøb af kampfly til 30 milliarder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx