Af - 28/10-16 04:00; Opdateret: 28/10-16 07:24

Hver anden patient med særlig hudsygdom undgår sex på grund af skamHver anden patient med særlig hudsygdom undgår sex på grund af skam

Tusindvis af patienter med hudsygdommen psoriasis lever i evig skam, og halvdelen dyrker ikke sex som en direkte konsekvens af sygdommen. Det viser en stor, global undersøgelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Røde, skællende, letblødende og smertefulde plamager i skridtet, på brystet, på ryggen eller alle tre steder på én gang.

Det er virkeligheden for en lang række danskere med den kroniske hudsygdom psoriasis.

Model gemte sig bag makeup i 10 år: Nu står hun frem med sjælden hudsygdom
Model gemte sig bag makeup i 10 år: Nu står hun frem med sjælden hudsygdom

For mange er udslættene så invaliderende, at det har en direkte negativ påvirkning af deres sexlix.

Det viser en stor, global undersøgelse med 8.338 psoriasispatienter fra 31 lande - heriblandt Danmark.

Af de adspurgte svarer halvdelen, at de ‘undgår at have sex eller intime forhold’, og at flere end hver fjerde ‘ikke kan klare tanken om, at nogen skal røre deres hud’.

- Der er en stor og konstant skam forbundet med at have psoriasis. Det er en voldsomt synlig sygdom, som, hvis den er i udbrud, er meget vanskelig at skjule. Mange mennesker har fordomme om psoriasis og ved for eksempel ikke, at det ikke smitter, siger Astrid Højgaard, ledende overlæge på Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital.

Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'
Flere danskere lider af 'selvmordshovedpine'

Angst og depression
Skammen påvirker i høj grad patienternes psyke og livskvalitet, hvilket også fremgår af undersøgelsen. Hver fjerde patient svarer nemlig, at de enten er blevet diagnosticeret med angst eller depression som følge af deres sygdomsforløb.

- For at have selvtillid gælder det om at opretholde illusionen om den perfekte krop, men det kan være svært med store røde, kløende, letblødende og skællende plamager. Man kan nemlig opleve, at det ikke er attraktivt at kigge på. Nogle medicinske salver kan desuden lugte dårligt, hvilket igen gør, at man ikke føler sig attraktiv, siger Astrid Højgaard.

Patienter bliver diskrimineret
Ifølge Lars Werner, direktør for Psoriasisforeningen, oplever mange psoriasispatienter en høj grad af diskrimination i hverdagen:

- Alt for mange psoriasispatienter bliver desværre stadigvæk mødt af stirrende blikke og føler sig stigmatiseret, ydmyget og diskrimineret, siger han og bliver bakket op af tallene i undersøgelsen, hvor 34 procent af de adspurgte fortæller, at de er blevet stirret på i svømmehallen, imens 16 procent er blevet nægtet adgang hos en frisør eller en skønheds- og barbersalon.

Mor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i live
Mor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i live

Lars Werner understreger, at fokus på en velbehandlet psoriasis er afgørende for at højne patienternes livskvalitet.

Derfor lancerer Psoriasisforeningen nu en ny app, som skal hjælpe patienter til bedre at kunne kan holde øje med symptomer og få større indsigt i og kontrol over deres sygdom.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx