Af Ritzau - 15/08-16 21:06

S vil sætte dagpengene op for ledige i uddannelseS vil sætte dagpengene op for ledige i uddannelse

Arbejdsløse uden eller med forældet uddannelse skal have økonomisk gulerod for at opkvalificere sig, mener S.

storybild

Ledige ufaglærte skal have mere i dagpenge, hvis de tager en uddannelse. Det foreslår S-formand Mette Frederiksen op til partiets sommergruppemøde. (arkivfoto) (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og samtidig bliver det sværere og sværere for ufaglærte at finde job.

Det er på tide at prøve nye veje, mener Socialdemokraterne, der vil gøre det langt mere attraktivt for ledige at tage en uddannelse, der kvalificerer dem til fremtidens arbejdsmarked.

Faktisk skal ledige ufaglærte have 110 procent af dagpengene, mens de tager en uddannelse som faglært arbejder, lyder partiets forslag.

- Vi har en gruppe danske lønmodtagere, der er presset på grund af globaliseringen. Hvis ikke vi får løftet dem uddannelsesmæssigt, risikerer vi simpelthen, at vi taber fremtidens arbejdspladser, siger partiformand Mette Frederiksen (S).

Der findes allerede en mulighed for, at ledige ufaglærte kan tage en uddannelse. Men den pulje på 150 millioner kroner årligt, som er afsat til formålet, bliver kun brugt i meget lille udstrækning, viser et notat fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I andet halvår af 2015 blev der således kun brugt 1,4 millioner kroner af pengene. Og det er pengene fra den pulje, Socialdemokraterne i første omgang vil bruge til den nye ordning.

Forskellen er, at ledige i dag kun får 80 procent af dagpengene, når de opkvalificerer sig. Og det mener Socialdemokratiet kan være en barriere for nogle ledige.

Mette Frederiksen afviser, at S-forslaget vil gøre det for attraktivt at være på 110 procents dagpenge i forhold til at gå ud og finde sig et arbejde.

Hun henviser til de borgerlige partiers ønske om at øge de vellønnedes tilskyndelse til at arbejde ved at give topskattelettelser. På samme måde handler det om at "lokke" ufaglærte til at uddanne sig.

- Det er for at få et hul i muren, så at sige. Vi er villige til at prøve utraditionelle metoder af.

Mette Frederiksen understreger, at der vil være tale om en midlertidig ordning, der i første omgang skal køre, til pengene fra puljen til uddannelsesløft er brugt op.

På længere sigt vil Socialdemokraterne have, at ordningen skal tænkes ind i de forestående forhandlinger om dansk økonomi frem mod 2025.

Spørgsmål: Vil I love at gennemføre det forslag, hvis I selv får regeringsmagten efter næste valg?

- Vi giver ikke nogen løfter i forhold til noget som helst, der måtte ske i et to et halvt- til et treårigt perspektiv. Vi bærer forslaget med ind i 2025-forhandlingerne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx