Af - 05/12-15 09:05; Opdateret: 05/12-15 09:21

27 danskere er erklæret døde selvom deres lig aldrig er fundet27 danskere er erklæret døde selvom deres lig aldrig er fundet

Efterladte har behov for at se de døde, siger chefpsykolog Anders Korsgaard Christensen.

Bildstrecke im Grossformat »

Der var tyst i retssal 8 i Retten i Roskilde, da der i torsdags blev afsagt en såkaldt dødsformodningsdom over 22-årige Joey Ravn fra Kirke Såby. For tre et halvt år siden forsvandt den unge mand sporløst på en vandretur i Nordsverige.

Med i retten var Joeys forældre Yvonne og Per Ravn. For dem er uvisheden om, hvad der er hændt sønnen, det værste:

Vi har inderst inde accepteret, at han ikke kommer hjem. Vi ville bare ønske, man kunne finde et eller andet fra ham, så vi kunne få en lille forklaring på, hvor han havde været den sidste tid.

- Der er før folk, der er blevet væk i området, men man har altid fundet noget fra dem. Efter Joey har man intet fundet. Det er næsten, som om han aldrig har været der, siger de til Kristeligt Dagblad.

Joey Ravn er en af de 27 personer, der i løbet af de seneste fem år er blevet efterlyst i Statstidende. 16 af dem er forsvundet i udlandet. 24 af dem er mænd.

Flest er blevet væk i Norge og Thailand. Hvor mange, der siden er erklæret døde, er uvist, men flere kilder siger til Kristeligt Dagblad, at det er sandsynligt, at tallet svarer til antallet af efterlysninger. At 27 personer er erklæret døde, selvom man aldrig har fundet deres jordiske rester.

Stadig ingen spor i mystisk forsvindingsag af dansker
Stadig ingen spor i mystisk forsvindingsag af dansker

Den form for død er den mest uhåndtérbare. Det påpeger chefpsykolog ved Krisepsykologisk Klinik på Rigshospitalet Anders Korsgaard Christensen. Han var en del af det kriseterapeutiske arbejde i forbindelse med tsunamien i 2004.

- Vi er som mennesker sådan indrettet, at vi tror mere på det, vi kan se. Derfor betyder det så meget i vores kultur at få bragt den døde hjem. Når det er en person, vi har kær, vil vi have meget håndfaste beviser for, at hun eller han ikke er her længere. Ellers begynder fantasien at tage over, og vi tænker, at han eller hun går hvileløst omkring på en øde ø og venter på at blive fundet, siger han til Kristeligt Dagblad.

Efter dommen var afsagt i Roskilde, var der begravelse i Kirke Såby Kirke. Sognepræst Poul Joachim Stender, der både har døbt og konfirmeret Joey Ravn, ledte højtideligheden.

Det er det mest forfærdelige, jeg har været ude for som præst. Det er altid slemt at miste, men det her er en tand værre, fordi man ikke har det fysiske legeme at forholde sig til.

Svensk politi genstarter eftersøgningen af Joey
Svensk politi genstarter eftersøgningen af Joey

- Det er enormt vanskeligt, fordi vi præster jo ved, at den fysiske afsked er vigtig. At se den døde, røre den døde, lægge ting ned i kisten. Ved trafikuheld opfordrer vi folk til at tage ind på hospitalet og sige farvel til legemet, selvom de måske ikke er så glade for det. Derfor er det så utroligt vanskeligt, når man ikke har legemet at sige farvel til.


LÆS OGSÅ: Forsvundne Mia's mor: Giv lyd skat, vi skælder dig ikke ud!

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx