Af - 05/02-14 08:53

S indhenter V: Nyder godt af SF's nedsmeltningS indhenter V: Nyder godt af SF's nedsmeltning

Med de seneste dages partiskifter er Socialdemokraternes folketingsgruppe nu lige så stor som Venstres. SF er til gengæld skrumpet og er nu på størrelse med Enhedslisten.

storybild

Op med humøret, Thorning: Den socialdemokratiske folketingsgruppe er nu præcis lige så stor som Venstres ditto. (Billede: Jens Dresling/POLFOTO/arkiv)

De seneste dages faneflugt fra SF betyder nu, at Socialdemokraterne kan glæde sig over at være lige så store som Venstre i Folketinget.

Begge partier har således 47 folketingsmedlemmer, efter at i alt tre SF'ere siden valget i 2011 er skiftet til det store arbejderparti.

Ukendt socialdemokrat bliver minister
Ukendt socialdemokrat bliver minister

SF må omvendt affinde sig med nu kun at være på størrelse med Enhedslisten – de to partier har hver 12 politikere med sæde på Tinge.

Det nye magtforhold på Christiansborg er konsekvens af, at tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn i går tog konsekvensen af den seneste uges totale kaos i SF og skiftede til 'sosserne'. Dermed fulgte han i den tidligere ministerkollega Astrid Krags fodspor – hun tog samme spring allerede torsdag, da det stod klart, at SF trak sig ud af regeringen.

Socialdemokratisk stortalent raser over Sohns partiskifte
Socialdemokratisk stortalent raser over Sohns partiskifte

Allerede i marts sidste år valgte SF's daværende politiske ordfører Jesper Petersen at foretage det samme skifte. Han har gjort lynkarriere i partiet og er gået fra bagerste række i Folketinget til den tunge post som finansordfører. Desuden ser det ud til, at han får en socialdemokratisk opstillingskreds i Haderslev og dermed får chancen for at blive valgt for sit nye parti ved næste valg.

Hverken Krag eller Sohn har indtil videre fået ordførerposter for deres nye parti. Krag og Jesper Petersen har begge en fortid som landsformænd for SF Ungdom i 00'erne og blev under Villy Søvndal anset for at være blandt de vigtigste politiske talenter, der skulle bære partiet videre, når han stoppede, men sådan gik det som bekendt ikke: I stedet vandt Annette Vilhelmsen over Astrid Krag i et kampvalg, da Søvndal trak sig tilbage som SF-formand.

Kommentator: SF kan 'gå ned i flammer'
Kommentator: SF kan 'gå ned i flammer'

Ole Sohn var også en af de helt centrale Søvndal-støtter, men har været kørt ud på et sidespor, siden Vilhelmsen overtog formandsstolen.

Socialdemokraterne er ikke de eneste, der nyder godt af de mange SF-afhoppere. Tidligere miljøminister Ida Auken gik således forleden fra SF til Det Radikale Venstre.

Så mange medlemmer har partierne i Folketinget – i parentes kan du se, hvor mange folketingsmedlemmer partierne havde lige efter valget i 2011:

Venstre: 47 (47)
Socialdemokraterne: 47 (44)
Dansk Folkeparti: 22 (22)
Radikale Venstre: 17 (17)
SF: 12 (16)
Enhedslisten: 12 (12)
Liberal Alliance: 9 (9)
De Konservative: 8 (8)

Thorning indrømmer: SF var besværlige
Thorning indrømmer: SF var besværlige

Endelig har den tidligere radikale Uffe Elbæk forladt partiet for at blive løsgænger. Han har nu stiftet partiet Alternativet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Fagboss i voldsomt...
bt.dk
Ambassadør for E-løbet:...
bt.dk
Midt i dansk detailkrig: Medie - nu...
bt.dk
To drenge ramt af bil i voldsom...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx