Af Ritzau - 24/09-16 04:30

Socialdemokratiet er splittet om samarbejde med DFSocialdemokratiet er splittet om samarbejde med DF

Mens partitoppen taler om at nærme sig DF, er lokalpolitikerne delte om spørgsmålet, viser rundspørge.

storybild

Socialdemokratiet indledte fredag eftermiddag deres 3-dages kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her ses formanden Mette Frederiksen holde sin beretning i salen. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Der har spredt sig en splittelse i S-formand Mette Frederiksens bagland op mod Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden.

Partitoppen har åbnet for et tættere samarbejde med Dansk Folkeparti og taler om et "spirende godt samarbejde".

Men spørger man lokalpolitikerne i Socialdemokratiet, er de delt i spørgsmålet om et tættere samarbejde mellem Folketingets to største partier.

Der er for mange områder, hvor partierne ikke er enige, siger Per Mortensen, der sidder i byrådet for Socialdemokraterne i Ballerup.

- Specielt på udlændingeområdet hvor DF er alt for fremmedfjendsk, mens vi gerne vil tage os af dem, der kommer til landet. Men også på områder som kontanthjælpsloft og dagpenge er vi langt fra hinanden, siger han.

Splittelsen i Socialdemokratiet fremgår af en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt partiets byråds- og regionsrådsmedlemmer forud for kongressen, der officielt blev indledt fredag.

827 er inviteret til at deltage i rundspørgen. 179 personer har svaret. Det svarer til knap 22 procent af de adspurgte. Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den giver et indtryk af stemningen i baglandet.

Af de 179 svarer 71, at de ikke støtter et tættere samarbejde mellem de to partier. 69 lokalpolitikere svarer, at de kan støtte et tættere samarbejde, mens 39 svarer "ved ikke".

Spørger man på kongressen, der fortsætter weekenden over, er billedet det samme.

Per Mortensen forstår godt, at der opfordres til samarbejde over midten.

- Hun (Mette Frederiksen, red) forsøger at få DF til at tage ansvar og stå ved nogle af de ting, de lover.

- Hvis vi kan samarbejde med dem om at sige nej til topskattelettelser og så videre, så kan vi måske lave et samarbejde. Men DF plejer at love en masse ting, de ikke kan holde, så jeg tror ikke på det, siger han.

Ifølge Mai-Britt Beith Jensen, byrådsmedlem i Hjørring, skal man på et tidspunkt sige nok er nok.

- Når man har en hel sal til et landsmøde, som sidder og klapper, ja, så har jeg svært ved at se mig selv i det som socialdemokrat, siger hun.

Hun hentyder til, at DF'eren Cheanne Nielsen sidste weekend gik på talerstolen til partiets årsmøde, hvor hun anklagede udlændinge for at "svindle, stjæle, voldtage og dræbe".

Siden tog hun det forbehold, at hun ikke mente alle udlændinge. Men kommentaren blev mødt af klapsalver fra partifællerne i salen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx