Af - 11/01-17 08:10

Kvinder med forstadier til brystkræft kræver bedre hjælpKvinder med forstadier til brystkræft kræver bedre hjælp

Knap 500 danske kvinder får hvert år konstateret forstadier til brystkræft og får samme behandling som dem med udviklet kræft, men sundhedsvæsenet lukker dørene, når de søger hjælp.

storybild

Arkivfoto (Billede: Scanpix/Christian als)

Facebook-gruppen 'Forstadier til brystkræft' er blevet samlingssted for kvinder,der føler sig svigtet af sundhedsvæsenet.

Kvinder med forstadier til brystkræft bliver elendigt behandlet i et system, som ikke kan finde ud af, om det synes, kvinderne er syge eller raske, kritiserer kvinder, som nu slår sig sammen med krav om bedre hjælp.

- Selv om vi langt hen ad vejen får de samme barske behandlinger som kvinder med udviklet kræft, var næsten alle døre lukkede. Jeg blev afvist med, at jeg ikke var syg nok. At få informationer og hjælp til min sygdom, behandlinger og genoptræning blev derfor en kamp i kampen for at genvinde mit fysiske og psykiske helbred,« forklarer fysioterapeut Pernille Rysz, som for godt et år siden fik konstateret forstadier og nu har oprettet Facebook-gruppen ‘Forstadier til brystkræft’.

Studie sår tvivl om effekten af screeninger for brystkræft
Studie sår tvivl om effekten af screeninger for brystkræft

Metroxpress har været i kontakt med en stribe af de knap 500 danske kvinder, som årligt diagnosticeres med forstadier. Kvinder, som i dag er dybt skuffede over deres møde med sundhedsvæsenet:

Heriblandt 51-årige Bettina, som ikke ønsker sit efternavn frem af hensyn til sin virksomhed. Hun ville for eksempel ikke have ladet sig operere, hvis hun dengang havde vidst, hvad hun i dag ved om forstadier:

Screening for brystkræft forhindrer ikke dødelig sygdom
Screening for brystkræft forhindrer ikke dødelig sygdom

- Danske kvinder med forstadier får alt for dårlig og modstridende information om deres situation og har alt for elendige behandlingsforhold. Lige nu er forholdene så unødvendigt ringe, og vores rettigheder sammenlignet med kvinder med brystkræft stort set lig nul, så hvis jeg skal opereres igen, så bliver det i udlandet. Jeg har allerede lavet aftale med et hospital i Hamburg.

Overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse erkender, at informationerne er for få:

- Det er rigtigt, at der er et udækket behov for disse kvinder, og det vil vi nu råde bod på, så vi kommer meget snart med noget materiale til dem, for selvfølgelig skal også disse kvinder have noget ordentlig oplysning.

Undersøgelser viser, at kvinder med forstadier har lige så store psyko-sociale problemer som kvinder med udviklet brystkræft.
John Brodersen.
Professor og speciallæge.

Sundhedsstyrelsen: Vi følger området

Efter Sundhedsstyrelsens anbefaling inviteres alle danske kvinder i alderen 50-69 år til screening for brystkræft, men som metroxpress i går kunne fortælle, viser et stigende antal studier, at screeningen ikke virker efter hensigten og skader kvinder psykisk og fysisk.

Kvinder fik fjernet brysterne af læge: Bagefter fik de et frygtelig chok
Kvinder fik fjernet brysterne af læge: Bagefter fik de et frygtelig chok

Sektionsleder, overlæge i Sundhedsstyrelsen Marlene Øhrberg Krag, fortæller, at brystkræftscreening generelt er et område med faglig uenighed:

- Men international konsensus er, at det redder liv, og det er det, vi baserer vores anbefalinger på. USA’s myndigheder gennemgik sidste år viden på området, og de holder fast i, at fordelene opvejer ulemperne. Det samme mener WHO.

Overlæge Karsten Juhl Jørgensen, Cochrane Instituttet, der netop har offentliggjort et studie, som viser, at et ud af tre kræfttilfælde, som opdages ved screening, formentligt er overdiagnosticeret, er uenig:

'Kelly' sender rørende besked til kræftramte 'Brenda'
'Kelly' sender rørende besked til kræftramte 'Brenda'

- Studier af høj videnskabelig kvalitet viser, at fordelene er få eller ikke-eksisterende, så det er i det lys, man skal se, at bredt sammensatte ekspertgrupper i Schweiz og Frankrig nu anbefaler, at man helt afskaffer disse screeninger, siger forskeren.

Han vurderer, at cirka 900 kvinder hvert år overdiagnosticeres ved screening.
The American Cancer Society meldte i går ud, at man i fremtiden bør overveje at screene for brystkræft på en anden måde.

Flere kvinder får fjernet bryster for at mindske kræftrisiko
Flere kvinder får fjernet bryster for at mindske kræftrisiko

Hos Sundhedsstyrelsen har man ikke aktuelt overvejelser om at ændre anbefalingerne.


LÆS OGSÅ: Femdobling af kvinder som får fjernet raske bryster

LÆS OGSÅ: Se billedet: Michael Jacksons datter afslører ny tragedie

LÆS OGSÅ: Opdag brystkræft i tide: Det skal du se efter

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Studerende anklagede Støjberg for at...
bt.dk
Statsministeriet: Ingen ændringer i...
bt.dk
Husker du ham? Nu forklarer...
bt.dk
16-årig valgte at blive under...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx