Af Ritzau - 12/07-16 12:09; Opdateret: 12/07-16 13:44

Anklager: Hård straf for kynisk udnyttelseAnklager: Hård straf for kynisk udnyttelse

Fattig rumæner blev lokket mod nord: "Jeg kom fra månen til jorden, da jeg kom til Danmark."

storybild

Flere bagmænd har lokket fattige rumænere til Danmark, hvor deres identiteter blev udnyttet til bedragerier og skattesvindel. Rumænerne blev placeret på mange forskellige adresser, er det kommet frem i tre store straffesager, hvoraf den sidste er afgjort tirsdag. Billedet er fra Stenlille. (arkivfoto). (Billede: Scanpix/Niels Ahlmann Olesen)

Med dommen i den tredje såkaldte Hvepsebo-sag er der ført bevis for, at i alt 40 fattige rumænere har været udsat for menneskehandel.

De blev narret til at tro, at de ville få et job i Danmark, men i stedet blev de plukket - kriminelle udnyttede deres identiteter til at begå bedragerier og skattesnyd.

I de to tidligere domme i Hvepsebo-sagen er det slået fast, at 22 var ofre for menneskehandel.

I den dom, der tirsdag blev afsagt i Retten i Glostrup, var i alt 18 personer handlet, og dermed er det samlede antal oppe på 40.

Og til de ansvarlige, tre mænd og en kvinde, i sagen i Glostrup er der givet straffe fra fire til syv års fængsel.

- Vi er meget tilfredse med dommens resultat, siger en af de to anklagere, Susanne Andersen.

- Der er lagt vægt på, at kriminaliteten var hensynsløs og kynisk, bemærker hun.

Ved domsafsigelsen har retsformanden, Anne Berg, netop lagt vægt på forbrydelsens karakter. De 18 blev bragt i en vildfarelse om, hvad der ventede dem i landet mod nord.

- De var stakler, siger Anne Berg.

Hun citerer en af de menneskehandlede for at have sagt sådan her: "Jeg kom fra månen til jorden, da jeg kom til Danmark".

De 18 blev anbragt i huse i Sakskøbing, Stege og Slagelse. Og så blev de ellers malket, da bagmændene fik oprettet bankkonti, nem-id og sygesikringsbeviser. Derefter blev der købt telefoner, benzin og andre ting i de handledes navne.

De dømte udnyttede den tillid, som det danske samfund hviler på, fastslår retsformanden blandt andet.

Efter dommen er et af spørgsmålene, om de i alt tre store straffesager betyder, at udnyttelsen af fattige rumænere nu stopper?

- Det er vores håb, at der nu er sat punktum for denne organisation. Man kan håbe, at dommen vil få en præventiv effekt i forhold til ligeartet kriminalitet, siger anklager Susanne Andersen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx