Af - 09/01-15 11:03; Opdateret: 15/01-15 09:11

Unge mænd: Vi snyder til eksamenUnge mænd: Vi snyder til eksamen

Hver 12. unge mand mellem 18 og 29 år har inden for de seneste tre år snydt til eksamen. Det er uddannelsernes egen skyld, mener formand for studerende.

storybild

Det kan være fristende at snyde til eksamen. Hver 12. unge mand gør det. (Billede: polfoto/arkiv)

Det er eksamenstid, og det kan være fristende at snyde sig til bedre karakterer. For hver 12. unge mand mellem 18 og 29 år bliver det ikke ved fristelsen, viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

Studerende kræver sin eksamen udskudt - professor hyldes for sit korte svar
Studerende kræver sin eksamen udskudt - professor hyldes for sit korte svar

Meget tyder på, at uddannelsesstederne kun fanger få syndere. For eksempel behandlede Aarhus Universitet kun 110 sager om snyd i hele 2012, hvor der blev gennemført omkring 153.000 eksaminationer. Det svarer til, at færre end en ud af 1.000 eksaminationer førte til en sag om eksamenssnyd.

Prodekan ved Aarhus Universitet Peder Østergaard er formand for et udvalg, der skal bekæmpe eksamenssnyd. Han erkender, at næppe alle snydere opdages.

- Det er fuldstændig uacceptabelt at snyde til eksamen. Det er undergravende for den enkelte studerende og universiteternes vigtigste valuta, nemlig faglig troværdighed, siger han.

Fattige børn dumper oftere eksamen
Fattige børn dumper oftere eksamen

Digitale eksamener har ifølge Peder Østergaard gjort det lettere at afsløre snydere med computerprogrammer, der kan spore plagiering, som udgør omkring 80 procent af snydesagerne. Men forebyggelse er vigtigere, siger han:

- Det er forsvundet lidt ud af debatten de senest tre-fire år, hvor alvorligt eksamssnyd er. Vi skal have skærpet det budskab.

Smarte briller skaber frygt for snyd i danske gymnasier
Smarte briller skaber frygt for snyd i danske gymnasier

Formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggard hæfter sig ved, at 95 procent af de unge ikke har snydt. Han mener ikke, at snyderiet handler om studerendes moral, men om at undervisningen ikke står mål med eksamenskravene:

- Sammen med samfundets krav om, at man skal være en succes, kan det få nogle studerende til at bøje reglerne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx