Af - 08/06-15 18:28; Opdateret: 08/06-15 18:38

Ida Auken i modvind: Okay at omskære drenge - ikke pigerIda Auken i modvind: Okay at omskære drenge - ikke piger

Folketingspolitikeren Ida Auken er havnet i en hed debat om omskæring: Ok for drengebørn - nej til kvindeomskæring.

Bildstrecke im Grossformat »

Bør man forbyde omskæring af raske drengebørn i Danmark?

Nej, mener De Radikales Ida Auken, der er havnet i et større stormvejr mandag, efter hun har gjort sin holdning klar.

- Jeg er for den religiøse og kulturelle frihed til at lade sit drengebarn omskære (...) husk - det gælder kun drengebørn, skriver hun til Morten Frisch, der har lagt svaret på Facebook.

Se det herunder:

I september 2013 udtalte partiets daværende leder Margrethe Vestager ellers, at hun var imod omskæring af drengebørn, ligesom partiets daværende sundhedsordfører Camilla Hersom i et indlæg på radikale.net i 2014 gjorde det klart, at partiet var modstander.

- Vi er imod drengeomskæring, der gennemføres af kulturelle eller religiøse grunde. Vi opfordrer derfor de miljøer, der praktiserer det, til at lade være. Men vi er ikke parate til at indføre et forbud, skrev hun.

Massivt flertal for forbud mod at omskære drenge
Massivt flertal for forbud mod at omskære drenge

Så hvad mener De Radikale egentlig? Metroxpress har forsøgt at få en kommentar fra Ida Auken uden held. I stedet forklarer partiets nuværende sundhedsordfører Marlene Borst Hansen:

- Partiets holdning er blevet vedtaget på landsmødet, og vi har også haft den jævnligt diskuteret i gruppen. Holdningen er fuldstændigt, som Camilla Hersom giver udtryk for: Nemlig, at vi er grundlæggende imod drengeomskæring, men vi er ikke klar til at ville lovgive på området, siger sundhedsordføreren.


Men Ida Auken siger jo det modsatte?
- Vi er et parti med plads til etiske diskussioner, og det her er en etisk diskussion. Jeg synes, den er vanskelig at være sort/hvid omkring. Personligt mener jeg, at det er vanskeligt at argumentere for, at man skal skære i sunde og raske drengebørn ud fra fornuft, men jeg mener ikke, at man bare kan kaste en kulturel og historisk praksis fuldstændigt over bord og sige, at halvdelen af verden så er barbarer.

- Vi er grundlæggende imod drengeomskæring, men vi er ikke klar til at ville lovgive på området, fastslår Marlene Borst Hansen. Foto: Polfoto/arkiv

Men hvorfor er det kun pigernes kønsdele, der skal beskyttes ved lov?
- Der er forskel på drenge- og pigeomskæring. Jeg ved godt, at nogen siger noget andet, men lytter man til eksempelvis Sundhedsstyrelsen, så er de rimeligt klare omkring, at de ikke er enige i de skadevirkninger, som Morten Frisch henviser til.

Men du har et barn, der ikke selv vælger, om han skal have fjernet en del af sin krop eller ej. Er det okay?
- Jeg er selv opvokset i en familie, hvor alle drengene er omskåret, fordi de har haft forhudsforsnævring, så i min familie er de også omskåret. Det har aldrig været nævnt som et overgreb. Man skal selvfølgelig være sikker på, at det bliver foretaget under lægeligt forsvarlige forhold. Det er fuldstændigt afgørende, hvis der skal foretages en omskæring.

Alle piger i svensk skoleklasse var omskåret
Alle piger i svensk skoleklasse var omskåret

Humlen er jo, at der er en årsag til, at mændene i din familie er blevet omskåret. Det andet er raske drengebørn, der ikke selv får lov at foretage et valg, mens kvinderne skal beskyttes af loven?
- Det er også et svært valg. Vi er grundlæggende imod, at man udsætter børn for noget fundamentalt, som de ikke selv er herrer over. Men hvis man står og ryger hen over vuggen, er det mindst ligeså skadeligt som at blive omskåret. Vi gør ting ved vores børn, der har konsekvenser for resten af deres liv. Mit eksempel er en lignende diskussion. Må man stå og ryge hen over vuggen? Det er fuldstændigt identisk.

Jeg forstår, hvor du vil hen, men det er lidt en anden sag, for der er vi så ude hvor..
- Nej, det mener jeg faktisk ikke.

En omskæring foregår ved et kirurgisk indgreb på en klinik. Et kirurgisk indgreb, som man kan tjekke og stoppe. Det er lidt sværere at tjekke, hvad folk gør hjemme i dagligstuen?
- Der er masser ting, vi ikke altid kan tjekke. Men er det grundlæggende okay at omskære sine egne børn? Nej, jeg synes, man skal vente til børnene selv kan tage et ansvar. Synes jeg, vi skal lovgive? Nej, det synes jeg ikke, for jeg ønsker ikke at kriminalisere halvdelen af verdens befolkning og en meget stor del af den danske befolkning, som er både jøder og muslimer, som gør de af kulturelle og historiske grunde.

Rituel omskæring på Nørrebro gik galt: Baby endte i koma
Rituel omskæring på Nørrebro gik galt: Baby endte i koma

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx