Af Neela Maria Sris - 01/02-18 15:49

Forældre kæmper med forbudte tanker - 'en far indrømmede noget skamfuldt over for mig' Forældre kæmper med forbudte tanker - 'en far indrømmede noget skamfuldt over for mig'

Som psykolog lytter Neela Maria Sris til de historier, der er svære at fortælle andre.

storybild

Jeg havde engang en klient, der fortalte mig, at han ikke synes, det var særlig sjovt at lege med sit barn.

Når kæresten sagde, at 'det jo er det hele værd, når man ser barnet smile,' så kunne han overhovedet ikke føle, at det var det hele værd. Barnets smil vejer ikke altid op for frustrationerne over søvnløse nætter og den pludselige fraskrivning af ens tilvante frihed, som forældreskabet fører med sig.

For nogle lyder det måske trist, at forældrerollen bliver til frustration, men jeg synes, det er endnu mere trist, når det opleves som så skamfuldt, at man ikke tør tale med sine nærmeste om det.

Som psykolog lytter jeg til alle de historier, som er svære at fortælle til andre. Jeg bærer på mange hemmeligheder. Folk betror mig deres inderste tanker og følelser – og jeg hører tit sætningen: 'det her har jeg ikke sagt til nogen før.'

Engang imellem spørger jeg mig selv, hvordan det kan være, at mennesker med en stor omgangskreds af venner og familie, bærer rundt på tanker, som de ikke taler med nogen om.

Det simple svar er, at der er visse ting, man holder for sig selv, fordi man vil leve op til almindelige normer – og fordi man ikke vil dømmes som et dårligt menneske.

Er man for eksempel ikke et dårligt menneske, hvis man ikke har den 'rigtige' oplevelse af, hvordan det er at være forælder? Hvis det ikke føles som livets største gave og mirakel? Jeg har siddet overfor mange mødre og fædre, der bebrejder sig selv, at de er dødtrætte af deres liv som forældre. De føler sig dybt forkerte, fordi de ikke lever op til et idyllisk ideal om altoverskyggende kærlighed og hengivenhed til barnet.

Følelsen af at have den 'forkerte' indstilling til barnet er dog oftest baseret på ret normale og forståelige situationer. Det er normalt, at man ikke trives i et liv, hvor man ikke får søvn og ikke kan gøre noget af det, man plejede at gøre.

Hvor romantik og sex forsvinder ud af parforholdet, fordi den lille får al opmærksomheden og kærligheden. Måske er det heller ikke så underligt, hvis man har svært ved at have kærlige følelser for sit barn i den første tid efter en hård og smertefuld fødsel. Måske er det ikke så mærkeligt, hvis man bare savner den alenetid, man havde før den store livsomvæltning. Alle disse ting kommer folk og fortæller mig, at de skammer sig over, at de har dårlig samvittighed over eller hader sig selv for at tænke eller føle.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er hårdt arbejde at sætte børn i verden. Men det forbliver ofte en hemmelighed, når en forælder i sit indre ønsker, at tiden blev spolet tilbage, til før barnet kom og tromlede hen over friheden. Det kan opleves som skamfuldt og meget svært at sige højt. Man kan ikke tale med nogen om det, fordi man er bange for, hvad folk tænker. Man er bange for at blive stemplet som dårlig forælder.

Vi skal være bedre til at tale åbent med hinanden og lade være med at stemple og dømme hinanden. Det kræver meget at lytte på en nuanceret måde – det kræver en anstrengelse at bevare blikket for helheden, når nogen fortæller, at de fortryder, at de har fået barn.

En nuanceret lytter ved, at hvis man fortæller, at man er umådelig træt af sit barn, så er man ikke et dårligt menneske. Man kan godt elske sit barn overalt på jorden og samtidig have en side, der ønsker sig langt væk fra forældrerollen.

Som psykolog er jeg vidne til historier, som sjældent ytres. Lysten til at fortælle om, hvordan man dybest set har det, handler mest om, hvordan det modtages af lytteren. Hvis ens fortælling møder en dømmende attitude, klapper man i. Hvis vi derimod blive bedre til at lytte mere nuanceret og forstående, betyder det, at vi kan tale mere åbent sammen, nedbryde tabuer og gøre verden til et mere ærligt sted.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Dansk sports-komet scorer vild...
bt.dk
BTs sportschef: Superligaen bør lytte...
bt.dk
Afsløring: Svensk politi lokkede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx