Fritidspolitikere malker dig for millionerFritidspolitikere malker dig for millioner

Byrådsmedlemmer får udbetalt store beløb i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste uden bevis for, at de er berettiget til pengene. En gummiparagraf, mener ekspert.

storybild

Lars Abel (med spaden) har de sidste godt fem år modtaget i alt en million kroner i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Kommunalpolitik betragtes ellers som et fritidshverv. Her er han ved at tage første spadestik til et byggeri i forbindelse med museum for nogle år tilbage - flankeret af blandt andet Grevinde Alexandra. (Billede: Polfoto/Jens Panduro/arkiv)

15.661 kroner om måneden.

Det har det konservative byrådsmedlem Lars Abel i gennemsnit fået udbetalt fra Gladsaxe Kommune i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste fra januar 2008 til juni 2013. I alt beløber det sig til over en million kroner, som han efter eget udsagn har mistet i indtægt i sit private firma på grund af byrådsarbejdet.

Lars Abel er langt fra den eneste danske kommunalpolitiker, der får betydelige summer udbetalt på den konto, men flere eksperter stiller sig nu over for metroxpress tvivlende på, om udbetalingerne er berettigede.

LÆS OGSÅ: Eks-borgmester tordner mod kolleger: De er levebrødspolitikere

- Spørgsmålet er, om de reelt lider det tab, de får erstatning for. Når man har fleksibel arbejdstid, kan man jo diskutere, om man overhovedet lider et tab – måske kunne man bare placere sit arbejde på et andet tidspunkt, siger ekspert i kommunal forvaltning, lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

- Der er meget lempelige krav til lokalpolitikernes beviser for, at de reelt har lidt et tab, og kontrollen med dokumentationen er for lemfældig. Populært sagt kan man tale om en gummiparagraf, tilføjer han.

KL: Der kan være problemer
Chefkonuslent Dario Silic fra Kommunernes Landsforening er også overrasket:

- Et gennemsnit på over 15.000 kroner om måneden lyder ret voldsomt, og man kan godt sætte spørgsmålstegn ved, om det er det, der er tanken bag reglerne, forklarer han.

- Vi har gjort kommunerne opmærksomme på, at der kan være problemer i forbindelse med administrationen af disse regler. Man skal være opmærksom på dokumentationen – det er et krav, at der er tale om et dokumenteret tab, tilføjer han.

Dansk ulandshjælp blev brugt på luksus og overforbrug
Dansk ulandshjælp blev brugt på luksus og overforbrug

Gladsaxes 2. viceborgmester Lars Abel understreger, at han følger reglerne og i sine egne øjne er berettiget til at modtage erstatning for tabt arbejdsfortjeneste – også selv om mange af de møder, han får erstatning for, ligger uden for normal arbejdstid:

- Jeg har flydende arbejdstid, for jeg driver et firma selv, så jeg må jo arbejde, når jeg har mulighed for det. Jeg følger nøjagtigt reglerne, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx