Af - 17/09-13 06:15

Mænd frygter solomødre: Bliver vi overflødige?Mænd frygter solomødre: Bliver vi overflødige?

Mange mænd er ikke meget for, at kvinder får børn alene ved hjælp af for eksempel donorsæd. Men det er mændenes egen skyld, mener eksperter.

storybild

Det kan være lykken at få børn, men flere og flere kvinder gør det selv - uden at involvere en far i barnets liv. Det synes danske mænd ikke godt om, viser ny meningsmåling. Nok fordi de føler sig til overs, tror eksperter. (Billede: Polfoto/ANTOINE ARRAOU/PhotoAlto)

Stadig flere kvinder får børn uden en mand – ved hjælp af adoption eller anonym donorsæd. Det er positivt, mener et flertal af den danske befolkning, men mændene er negativt indstillede, viser en meningsmåling foretaget af YouGov for metroxpress.

Det skyldes mændenes frygt for at blive overflødige, men i virkeligheden er mændene selv skyld i, at flere kvinder vælger solomor-vejen, mener eksperter.

LÆS OGSÅ: Danske kvinder klar til at få børn - uden mand

- Det handler ikke om, at kvinder aktivt vælger at få børn uden mænd – det handler om, at kvinders biologiske ur tikker og løber ud, og mændene er ikke klar til at binde sig. At blive solomor er for de fleste plan B, påpeger Søren Ziebe, der er chef for fertilitetsklinikken på Rigshospitalet og formand for Dansk Fertilitetsselskab.

Sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal er enig:

- Nogle mænd ender som landsby-eneboere, fordi de aldrig får sig en uddannelse og kommer ud i verden. De har hverken status eller økonomi, og så står man bare dårligt over for kvinderne, der er stadig mere veluddannede og tjener bedre, forklarer Birthe Linddal, der forventer, at antallet af solomødre vil fortsætte himmelflugten i de kommende år.

LÆS OGSÅ: Flere enlige får delebørn

At kvinderne er blevet bedre uddannede betyder også, at de stiller større krav til den mand, der skal være far til deres børn, mener kultursociolog Klaus Rasborg fra Roskilde Universitet.

- Engang sagde man, at hvis man ikke kan få den man elsker, må man elske den man får. I dag tænker man, at hvis man ikke kan finde en, der lever op til alle mine krav og er på niveau med mig, og det biologiske ur begynder at tikke – så klarer jeg ærterne selv, siger han.

LÆS OGSÅ: Skattefri gevinst: Donorbørn udløser 25.000 kroner om året

Lektor Lone Schmidt fra Københavns Universitet forsker i nedsat frugtbarhed, og hun mener, at mænds uvidenhed har en del af skylden for det stigende antal solomødre:

- Mange ved ikke, at kvinders frugtbarhed begynder at dale allerede i slut-20'erne og falder markant efter de 35 år. Mange mænd vil have barn når deres partner er 40 eller 45, men stort set ingen kvinder kan få børn i den alder, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Danske mødre spiser moderkage - se hvorfor

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Jørgen Olsen er med i beskidt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx