Af Lars Sejr - 23/12-15 12:40

Ritt revser Corydon: Han skader det politiske systemRitt revser Corydon: Han skader det politiske system

Corydons nye job i McKinsey er problematisk og åbner for diskussion om vennetjenester, mener Ritt Bjerregaard.

storybild

Ritt Bjerregaard. (Billede: Polfoto/arkiv)

Det er problematisk, at Bjarne Corydon (S) skifter Christiansborg ud med et direktørjob i McKinsey, når han som finansminister har købt selv samme konsulentfirmas analyser.

Sådan lyder kritikken fra partifællen Ritt Bjerregaard, tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester i København. Corydons jobskift skader det politiske system, mener hun.

- Det problematiske i forbindelse med Corydon er, at han i så høj grad har brugt McKinsey i sin tid som finansminister, siger Ritt Bjerregaard til Ritzau.

- Han har givet rigtig mange opgaver til McKinsey, mens han var finansminister. Der undgår man ikke at komme ind i en diskussion om vennetjenester. Det er selvfølgelig dybt problematisk.

Vagthund: Corydon-skift var ikke gået i andre EU-lande
Vagthund: Corydon-skift var ikke gået i andre EU-lande

Ritt Bjerregaard understreger, at det problematiske ikke består i, at ministre bruger den viden, de sparer op i deres stilling. Problemet opstår, når der er et sammenfald af interesser mellem ministeriet og den private arbejdsgiver, påpeger hun.

- Man risikerer, at ministre i for høj grad skeler til, hvad de har af mulighed for at få af jobtilbud efterfølgende.

- Hvordan sikrer vi, at det ikke smitter af på den embedsførelse, man har? Hvor modstår man den fristelse, der kan ligge i, at netop sådan noget, der pleaser konsulentfirmaer og det private, vil være mere lukrativt, end at gøre noget der udbygger demokratiet eller sørger for de svageste grupper i samfundet?, spørger den tidligere socialdemokratiske sværvægter.

Qvortrup om Corydons afgang: Dansk politik er en troløs forestilling
Qvortrup om Corydons afgang: Dansk politik er en troløs forestilling

I kølvandet på Corydons exit fra Christiansborg har Enhedslisten, Alternativet og SF efterspurgt regler for en karensperiode eller afkølingsperiode, hvor tidligere ministre ikke kan få et job med interessesammenfald i det private. Et forslag, som Socialdemokraterne og Venstre afviser.

Ifølge en rapport, som organisationen Transparency International har udarbejdet, har en række andre EU-lande sådanne karensperioder. Og det vil være en god idé at kigge nærmere på de udenlandske erfaringer, mener Ritt Bjerregaard.

- Jeg tror, man er nødt til at have nogle regler, der gør, at man ikke kan komme under mistanke for, at man bruger sin ministerstilling til at få lukrative tilbud efterfølgende.

LÆS OGSÅ: Bjarne Corydon forlader dansk politik: Her er hans nye job

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Sviende beskyldninger mod prins...
bt.dk
'Her er lønnen for en fængselsbetjent...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx