Af - 27/11-15 14:27

Storbyerne går mod strømmen: Flere fødsler i København og AarhusStorbyerne går mod strømmen: Flere fødsler i København og Aarhus

Danmark føder færre børn, men i København og Aarhus oplever man fremgang. Finanskrisen har fået familierne til at blive i storbyen, lyder eksperternes forklaring.

storybild

Aarhus og Københavns Kommune oplever fremgang i antallet af fødsler, mens tallet rasler ned i resten af landet. (Billede: Polfoto/Graversen Anita/Arkiv)

I 2014 blev der født over 7.000 færre børn i Danmark end for otte år siden, men det er faktisk ikke alle steder i landet, hvor tallet er gået den forkerte vej. I Aarhus og Københavns Kommuner oplever man fremgang.

Her blev der i 2014 født godt 1000 flere børn end for syv år siden, fordelt med 200 flere i Aarhus og 800 flere i København.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her. Vil du høre mere om Aarhus, så like MX AARHUS her.

Årsagen skal hovedsagligt findes i borgernes økonomi. Det fortæller Hans Skifter Andersen, der er professor på Aalborg Universitet og forsker i byers sociale udvikling.

- Det er en almindelig mekanisme, at unge flytter ind til byen, og så flytter de ud, når de vil have børn. Her har finanskrisen så gjort, at mange unge familier er blevet boende i København og Aarhus, fordi fremtiden har været usikker, siger han.

TV: 10 grunde til at Black Friday aldrig bliver det samme om i USA
TV: 10 grunde til at Black Friday aldrig bliver det samme om i USA

Privatøkonom i Danske Bank Las Olsen peger på, at det er blevet mere moderne at bo i storbyerne, men at finanskrisen har bestemt også haft noget at sige.

- Den her tendens med at blive i byen er blevet forstærket under finanskrisen, for der var usikkerhed i økonomien, det kunne være svært at få job, hvis man flyttede, og man kunne ende med at tabe penge på sin lejlighed, siger han.

Danske børn lever som flygtninge i 24 timer
Danske børn lever som flygtninge i 24 timer

At stigningen i antallet af fødsler er 10 procent i København og kun fem procent i Aarhus, er ifølge Las Olsen også med til at bevise tendensen.

- Aarhus Kommune dækker både over by-, parcelhus- og landområder, hvor Københavns Kommune kun er den centrale by. Hvis man kun kiggede på den centrale del af Aarhus, så vil man se en større stigning i antallet af fødsler der, siger han.

Storby-fremgangen kan til gengæld snart være forhistorie, mener Hans Skifter Andersen. Folk er nemlig begyndt at tro mere på fremtiden igen, og han forudser derfor, at flere igen vil flytte ud af storbyerne.

- Københavns Kommune håber så på, at man kan holde på dem med blandt andet nogle lækre boliger ved havnen, men parcelhuse har bare en større præference hos børnefamilier, og sådan nogle kan kommunen altså ikke bygge inde på Rådhuspladsen, siger han.

Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid
Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid


LÆS OGSÅ: TOP 10: Det vil børn være, når de bliver store

LÆS OGSÅ: Mange forældre taler ikke med deres børn om farer på nettet

LÆS OGSÅ: Debat: Er børnenes vinterstøvler på bussæderne i orden?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx