Af Mathias Tuxen - 01/03-17 04:00; Opdateret: 01/03-17 07:23

Selfie-paradoks: Vi tager masser af selfies, men gider ikke se andresSelfie-paradoks: Vi tager masser af selfies, men gider ikke se andres

Fire ud af fem unge tager regelmæssigt en selfie.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix/Javier Sánchez Mingorance)

Klik her og læs dagens avis online.

Næsten hver tredje foto taget af unge mellem 18-24 er ifølge BBC i dag et selfie. Med andre ord elsker vi at tage billeder af os selv, men vil vi helst ikke se på alle andres selfies på de sociale medier. Et såkaldt selfie paradoks.

Det viser ny forskning fra University of Munich. Her fremgår det, at de fleste personer i undersøgelsen ser deres egne selfies som autentiske og selvironiske, men vurderer alle andres som opstillede og selvpromoverende.

Fire ud af fem personer i undersøgelsen tager regelmæssigt et selfie. Alligevel ønsker størstedelen af dem, at der var langt færre selfies på de sociale medier. Forklaringen på selfie-paradokset ligger i det som psykolog, Jacob Mosgaard, kalder for “Self-serving bias”.

“Vi synes, at vores egne handlinger er mere nuancerede end andres, fordi vi kender intention bag vores egne selfies, men ikke bag andres. Vi ser derfor os selv i et bedre lys mens andre fremstår i et dårligt lys,” forklarer han.

Undersøgelsen viser, at mange af de personer som jævnligt tager et selfie har en selvironisk distance til deres billeder. Det er ifølge Jacob Mosgaard en måde at leve med paradokset.

Snapchat forbyder frække billeder og dickpics
Snapchat forbyder frække billeder og dickpics

“Det bliver en måde at tage afstand fra et selfie, hvor man kan risikere at fremstå selvoptaget. Man tager et billede af sig selv, men med en vis distance,” siger Jacob Mosgaard.

Almindelige feriebilleder er også fyldt med personer, der er i centrum. Forskellen på almindelige fotos og selfies er ifølge Jacob Mosgaard, at selfies ikke kun bliver brugt til særlige begivenheder, men også i hverdagssituationer. Det gør selfies endnu mindre interessante at se for alle andre end ens nærmeste.

Klik her og læs dagens avis online.

“Der er noget begrænsende og indsnævrende over at fokusere så meget på udseendet og selvfremstillingen i en selfie. Det bliver det eneste, som er i fokus, hvilket er en ret tynd fortælling, som ikke siger noget andet end billedet af personen,” siger Jacob Mosgaard.

Denne slags selfie kan gøre dig til det næste hacker-offer
Denne slags selfie kan gøre dig til det næste hacker-offer

Det handler dog ikke kun om det perfekte udseende. Der er mange genrer inden for selfies, hvor det kan være en leg, hvor man er skør og ser langt fra perfekt ud, påpeger han.

KILDE: Department of Psychology, Ludwig-Maximilians-University Munich, Munich, Germany

Forskningen er baseret på 238 mennesker fra Østrig, Tyskland og Schweiz som har deltaget i en undersøgelse. Her fremgår det, at 77 procent af deltagerne regelmæssigt tager et selfie. Samtidig viser undersøgelsen, at størstedelen (82 procent) også ønsker færre selfies på de sociale medier.

Jim Lyngvild

Hvorfor tager du selfies?
- Jeg deler både almindelige billeder og selfies på de sociale medier. Faktum er, at folk følger mig for at se en del af mig. Hvis jeg bare lagde et billede op af en alpetop, så ville det ikke være lige så interessant, som hvis jeg var med på billedet. Det er en måde at personliggøre et billedet. Et selfie er det ultimative fingeraftryk - se hvor meget mere spændende jeg er. Derfor har man ikke brug for at se andres selfies - man vil helst være mest interessant.

Hvilke tanker gør du dig omkring dine egne selfies?
- Jeg er ligeglad med, hvordan jeg ser ud, men jeg prøver altid at se glad ud på mine selfies.

Hvad synes du om andres selfies?
- Jeg kan ikke udstå de selfies, som kun handler om at fremstille sig selv og være lækker. Og det gør de fleste. Mange selfies bliver en konstrueret virkelighed - især når folk bruger et filter, der gør en “smukkere”.

Christian Fuhlendorff

Hvorfor tager du selfies?
- Når jeg er på ferie med min kone, tager jeg altid billederne, så jeg er aldrig med på billederne. En gang imellem vil jeg også gerne være med på mine billeder.
Selfies er en måde at bevise, at man er i verden på.

Hvilke tanker gør du dig omkring dine egne selfies?
- Jeg tænker ikke så meget over mine selfies, men når jeg deler dem på Instagram, så er det for det fordi, folk følger mig for at se mig. Jeg tager både de klassiske selfies og så de flove - dem jeg ikke viser til så mange.

Hvad synes du om andres selfies?
-Jeg synes, det er interessant at se billeder af andres børn, men det er nok noget, der er kommet med alderen. Da jeg var yngre, ville jeg hellere se billeder af mig selv. Som ung har man måske også hovedet lidt længere op i sin egen røv.


Nikita Klæstrup

🐭☀️ lashes by @eyelashinstitutecph 🌺

Et opslag delt af Nikita Klæstrup (@nikitaklaestrup) den


Hvorfor tager du selfies?
- Jeg tager selfies for at få et godt billede, hvor jeg selv kan kontrollerer alle vinkler og belysningen.

Hvilke tanker gør du dig omkring dine egne selfies?
- Jeg kan virkelig godt lide selfies, fordi man har mulighed for at fremstille sig selv på den bedst mulige måde, men det er bare et billede for mig. Jeg ved godt, at selfies både er opstillede og ikke specielt autentiske, men det er ikke negativt eller mere narcissistisk end andre billeder.

Hvad synes du om andres selfies?
-Jeg gider kun se billeder af dem, jeg følger og har en interesse i, men vi synes vel altid, vi selv er mere interessante end andre. På samme måde elsker folk at tage billeder af deres egne børn, men er ligeglade med billeder af alle andres børn.

Klik her og læs dagens avis online.

LÆS OGSÅ: TEST: Er du en selvfed og selvoptaget narcissist?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Tre mænd stukket ned i butikscenter:...
bt.dk
Har tabt alle fodboldkarrierens...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx