Af Ritzau - 25/08-16 11:10; Opdateret: 25/08-16 13:19

Støjberg taler varmt om grænsekontrol før 2025-møderStøjberg taler varmt om grænsekontrol før 2025-møder

Grænsekontrol har været med til at opretholde offentlig orden og indre sikkerhed i Danmark, siger Støjberg.

storybild

Integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) kalder grænsekontrollen effektiv og medvirkende til at skabe sikkerhed i Danmark. (Billede: Scanpix/Marie Hald)

Permanent grænsekontrol med straksbehandling af asylansøgere på grænsen. Det er et hovedkrav for Dansk Folkeparti ved de kommende 2025-forhandlinger.

På et samråd i Integrationsudvalget torsdag om netop grænsekontrol var der selvsagt ikke lagt op til forhandlinger af 2025-planen.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fik alligevel sendt et signal til Dansk Folkeparti forud for den ventede præsentation af 2025-planen på tirsdag:

- Grænsekontrollen har givet os langt bedre mulighed for at håndtere både sikkerheden og migrationsstrømmene, siger Inger Støjberg og tilføjer:

- Grænsekontrollen har været medvirkende til at opretholde den offentlige orden og den indre sikkerhed i Danmark.

I det normalt EU-positive Venstre har opbakning til grænsekontrol ellers ikke været entydig - heller ikke blandt ministrene.

Justitsminister Søren Pind (V) vakte opsigt, da han godt et døgn efter, at regeringen 4. januar indførte midlertidig kontrol ved den dansk-tyske grænse, på Twitter skrev, at kontrollen medfører "efter alt at dømme højere asyltal. Meget."

Pinds hurtige konklusion medførte kritik, men justitsministeren henviste hurtigt til Støjberg, som har ansvar for grænsekontrol og udlændingelovgivning.

Hun fastslår, at regeringen foreløbigt vil opretholde grænsekontrollen frem til 12. november:

- Regeringen følger udviklingen på området, og vi er også parat til at tage yderligere tiltag, hvis det skulle vise sig nødvendigt, siger Inger Støjberg.

Danmark kan ligesom Sverige om nødvendigt indføre transportøransvar, der pålægger transportører at tjekke folks id på vej ind i Danmark, fremhæver hun.

DF's Christian Langballe kvitterede på samrådet for den entydige opbakning fra regeringen til grænsekontrollen:

- Men når grænsekontrollen virker, hvorfor så ikke indføre en permanent grænsekontrol?, ville Christian Langballe vide og tilføjede:

- Jeg mener, vi så sandelig har taget vores andel, hvad angår flygtninge. Og jeg mener, at vi har et ansvar for, at vi ikke opløser Danmark i parallelsamfund.

- Derfor er grænsekontrollen så utrolig vigtig for os i Dansk Folkeparti. Derfor bliver vi ved med at genere ministeren med spørgsmål om det, siger Christian Langballe.

Støjberg afviser dog, at spørgsmål om grænsekontrol er generende for hende:

- Jeg vil gerne sige til Christian Langballe: Du generer mig ikke med de spørgsmål. For jeg synes, det er lige så vigtigt, som Dansk Folkeparti.

- Det er vigtigt, at vi passer på Danmark. Men der er nok grundlæggende forskel på, hvordan vi ser på grænsekontrol, siger Støjberg.

Hun fremhæver, at den frie bevægelighed i Norden og Europa har øget velstanden og den kulturelle forståelse mellem landene. Derfor ønsker hun ikke "grænsekontrol for altid".

- Men når det er sagt, så er vi også bare i en situation nu, hvor grænsekontrol er nødvendig for at passe på Danmark. Og lige så længe det er nødvendigt, skal vi have grænsekontrollen, siger Støjberg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx