20/08-15 22:09

Små børn udsættes for farlig kemi i brystmælkenSmå børn udsættes for farlig kemi i brystmælken

Modermælk overfører ikke kun livsvigtig næring, men også kemikalier, skriver Politiken.

storybild

(Billede: Polfoto)

Modermælk overfører ikke kun livsvigtig næring, skriver Politiken.

Fluorkemikalier, som gennem årene er ophobet i mor, flyder direkte over i barnet via mælken. Det konkluderer et nyt dansk studie, der blev offentliggjort sent torsdag aften i det ansete Environmental Sciences and Technology.

Forskerholdet med Philippe Grandjean, professor i miljømedicin ved Harvard University og Syddansk Universitet, i spidsen kan for første gang påvise en direkte sammenhæng mellem amningens længde og ophobningen af forskellige potentielt skadelige fluorstoffer i spædbarnet. Fluorstoffer stammer fra imprægnerede tekstiler, madpapir, pizzabakker og regntøj, så de bliver vand- og smudsafvisende.

Husstøv og fisk er også kilde til stofferne. Fluorstoffer må ikke forveksles med fluorid i tandpasta, som i folkemunde blot kaldes fluor. De undersøgte børns indhold af fluorstoffer i blodet blev øget med op til 30 procent per måned, de blev ammet, viser studiet. Børn, der kun var blevet delvist ammet eller ammet i kortere tid, fik kun målt mindre stigninger af kemikalierne i kroppen.

- Vi ved ikke præcis, hvor stor sundhedsrisikoen er, men stofferne udskilles meget, meget langsomt fra kroppen, så vi skal tage det meget seriøst. Særligt små børn er sårbare, siger professor Philippe Grandjean til Politiken.

Mor i modvind: Må man amme sin vens barn?
Mor i modvind: Må man amme sin vens barn?

Befolkningsundersøgelser har vist sammenhæng mellem udsættelse for fluorstoffer i fostertilværelsen og forringet effekt af børnevacciner i børn, nedsat fødselsvægt og forøget abortrisiko.

Professor i molekylær toksikologi og forskningsgruppeleder ved DTU Fødevareinstituttet Anne Marie Vinggaard har læst studiet, der er finansieret af National Institut of Health under det amerikanske sundhedsministerium. Hun er bekymret over, at modermælk i udtalt grad fører til fluorkemikalier i nyfødte børn:

- Meget tyder på, at mennesker, der er allerhøjest eksponerede for fluorkemikalier, kan få negative sundhedseffekter. Der er derfor rigtig god grund til at iværksætte tiltag for at reducere brugen af fluorkemikalier og dermed menneskers udsættelse for den stofgruppe, siger hun til Politiken.

Godt råd: Derfor skal du ikke amme din baby, når du har fået en spraytan
Godt råd: Derfor skal du ikke amme din baby, når du har fået en spraytan

Sundhedsstyrelsen ansvarlige på ammeområdet, Annette Poulsen, har allerede holdt møde med Philippe Grandjean, der rådgiver styrelsen om miljøgifte, og dens faglige rådgiver for amning, professor Kim Fleischer Michaelsen, om studiets resultater.

- Fluorstofferne påvirker os nu og i de kommende generationer. Derfor tager vi resultatet meget alvorligt, og som samfund skal vi være bekymrede. Det er vigtigt at få reduceret eksponeringen for stofferne i det omgivende miljø, og det er en opgave for flere myndigheder, siger Annette Poulsen til Politiken.

Alligevel vil Sundhedsstyrelsen ikke på baggrund af undersøgelsen ændre dens anbefaling om fuld amning til omkring seks måneder:

Faglig rådgiver for Sundhedsstyrelsen om spædbørnsernæring professor Kim Fleischer Michaelsen fraråder, at kvinder ophører amning på grund af studiet:

- Jeg må kraftigt understrege, at der endnu ikke er stærke videnskabelige beviser for, at miljøgiftene, herunder fluorstoffer, i modermælk skader børnene. Man kan ikke udelukke, at der er sådanne effekter, men det er ikke sandsynligt, at de overstiger de positive effekter ved amning, siger han til Politiken.

Professor Philippe Grandjean vil »naturligvis ikke fraråde amning i det hele taget«.

- Men vi pointerer, at de sundhedsfaglige argumenter for at amme fuldt ud er begrænsede efter tre-fire måneder, siger han til Politiken.


LÆS OGSÅ: Læs skiltet: Café giver ammende kvinder klar besked

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx