Af - 14/05-17 14:30

Eksplosion i depressioner hos unge pigerEksplosion i depressioner hos unge piger

Piger helt ned til 14 år bliver deprimerede som aldrig før. Sociale medier får en stor del af skylden.

storybild

Foto: Ólafur Steinar Gestsson (Billede: Scanpix)

Flere og flere danskere bliver diagnosticeret med depression og især hos unge piger mellem 15-19 år er udviklingen enorm. Det viser et nyt forskningsprojekt fra Rigshospitalet, der har undersøgt omfanget af depressioner frem fra 2000 til 2013.

Resultaterne fra forskningsprojektet viser blandt andet, at andelen af unge i alderen 15 til 19 år, som er blevet udskrevet fra en psykiatrisk klinik med en depressionsdiagnose, er tredoblet fra 2000 til 2013. I 2000 var tallet 1,6 pr. 1000 piger mellem 14-19 år, mens tallet i 2013 var 4,6.

Udviklingen er mest markant blandt de unge piger, men både for kvinder og mænd i alle aldre er der sket en stigning i diagnosticeringen af depression.

Flere 15-årige kvinder tager medicin mod depression
Flere 15-årige kvinder tager medicin mod depression

Men hvorfor bliver flere og flere danskere ramt af depression? Det kan Lars Vedel Kissing måske svare på. Han er professor i psykiatri og én ud af fire forskere bag det store projekt:

- Det er svært at komme med deciderede årsager, men der er sandsynligvis nogle samfundsmæssige og sociale grunde til den store udvikling, for der er ikke sket nogen store ændringer i organiseringen af sundhedssektoren. Og ellers kan vi jo håbe på, at der er kommet en lavere tærskel for at henvende sig til sundhedsvæsenet, hvis man føler sig syg, siger Lars Vedel Kissing.

En anden årsag til den store stigning af diagnosticeringerne hos de unge piger kan være det pres, som teenagepiger lægger på sig selv. Det mener Øjvind Lidegaard, der er professor i gynækologi og obstetrik ved Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalet, og som også lægger navn til det store forskningsprojekt:

Derfor lider alt for mange mænd af en skjult depression
Derfor lider alt for mange mænd af en skjult depression

- De unge piger stiller højere krav til sig selv, end drenge i den alder gør. Jeg har selv to sønner derhjemme, og når de får et 7-tal i en dansk stil, så er de nogenlunde tilfredse, og så får de et klap på skulderen af far. Men så fortæller de, at Sarah i klassen græd, fordi hun 'kun' havde fået et 10-tal. Det viser bare, at pigerne sætter sindssygt høje krav til sig selv, fortæller Øjvind Lidegaard.

I foreningen Bedre Psykiatri kæmper man for, at der kommer bedre forhold for psykisk syge, og der er man ærgerlige over at se de nye tal. Birgit Elgaard er formand for i foreningen, og hun tror, at især de sociale medier har en stor indflydelse på 'depressionsboomet':

10 tegn på at du er sygeligt selvoptaget
10 tegn på at du er sygeligt selvoptaget

- Det kan sagtens være noget med, at man beskæftiger sig så meget med de sociale medier, for de lægger jo netop op til en anden virkelighed, end den vi lever i. Det hele er perfekt, og alle ser godt ud, men ingen fortæller, hvis de er kede af det eller bange. Alene det virkelighedsbillede kan være med til at presse både piger og drenge, fortæller Birgit Elgaard.

Derudover peger formanden på et stort forventningspres omkring uddannelser som en af de årsager, der også kan have haft indflydelse på de mange diagnosticeringer. Hun mener også, at man bør fokusere på, hvorfor så mange bliver diagnosticeret med depression, og at flere bør forske i netop det spørgsmål.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde anbragte ung har forsøgt at tage sit eget liv

LÆS OGSÅ: Derfor er det godt for dig at kigge på fugle

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyd det så længe det varer: Nu er det...
bt.dk
Superliga-klub vil have flere på...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Chefforhandler: 'Vi ved alle sammen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx