Af Amalie Abildgaard - 03/09-17 08:30

Pas på! Disse HELT almindelige madvarer kan være livsfarligePas på! Disse HELT almindelige madvarer kan være livsfarlige

De fleste kender det at have kogt for meget pasta til deres bolognese og gemme resterne til dagen efter. Men hvad de fleste nok ikke er klar over, er, at pastaen kan være farlig, hvis det ikke kommer på køl i rette tid.

storybild

Arkiv (Billede: Nikolai Linares)

Det skriver Coops forbrugermagasin Samvirke, der har udarbejdet artiklen med Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Hvis du ynder at gemme din pasta til senere, skal den på køl hurtigst muligt - og jo før, jo bedre, hævder magasinet. Ellers kan du risikere en madforgiftning med kvalme og opkastning, hvis du genbruger pastaen. Det samme gælder for ris.

Årsagen findes i bakterien 'bacillus cereus', som kan opstå efter en til fem timer og kan vokse frem og danne giftstoffer i ris eller pasta fra dagen før.

Hvis resterne skal bruges i en varm ret, skal de genopvarmes til over 75 grader, fordi bakterierne vokser mest mellem 15 og 50 grader.

Både i 1997 og i 2009 har der været tilfælde i Europa, hvor opbevaret kogt pasta har slået to personer ihjel. Det første tilfælde var i Schweiz, hvor en 17-årig dreng døde af leversvigt efter at have spist genopvarmet pasta, der ikke havde været på køl.

Det andet eksempel var i 2009, hvor en 7-årig pige havde spist pastasalat, der havde været gemt i køleskabet fra lørdag til mandag.

I Danmark rapporteres årligt om sygdomsudbrud forårsaget af bacillus cereus. I 2016 var bacillus cereus årsag til to procent af de rapporterede fødevarebårne sygdomsudbrud, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Udstemt 'X Factor'-deltager: 'Det var...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx