Af - 12/10-16 04:00

Danmark afliver en ‘ulovlig’ hund hver fjerde dagDanmark afliver en ‘ulovlig’ hund hver fjerde dag

Hver fjerde dag bliver der aflivet en hund i Danmark, som myndighederne mener er ulovlig. Men ifølge en af statens egne eksperter er det stort set umuligt at bevise.

storybild

Modelfoto. (Billede: Scanpix)

Siden hundeloven blev indført i 2010, er 569 hunde blevet aflivet herhjemme, fordi man har mistænkt dem for at være af en ulovlig hunderace.

Blandingshunde udgør en stor del af de 569 sager, men i modsætning til almen retsprakis er der såkaldt omvendt bevisbyrde. Det betyder, at det er hundens ejer, der skal bevise, at hunden ikke indeholder så meget som én procent af en ulovlig hunderace.

Ifølge en af statens egne eksperter er det dog stort set umuligt at bevise, og derfor er en hund så godt som dødsdømt, så snart politiet fatter mistanke til, den muligvis indeholder en ulovlig race.

Seks-årig kamphund fra Nordjylland skal aflives
Seks-årig kamphund fra Nordjylland skal aflives

Det var for, at det skulle være nemmest for myndighederne – så det er ejeren, der står med problemet og ikke myndighederne. På den måde undgik myndighederne efterfølgende konflikter, når sagen var afgjort.

Anne Rasmussen, dyrlæge.
Formand for sektion for hund, kat og smådyr i Dansk Dyrlægeforening, der var med i udvalget, som udarbejdede delbetænkningen om farlige hunde og dermed indførte den omvendte bevisbyrde.

- Hvis begge hundens forældre har en stamtavle, og din hund ligner en ulovlig race, så kan du bruge det som bevis. Men det er der jo stort set ingen, der kan, og derfor er det også helt urimeligt at have en omvendt bevisbyrde. For sagen er jo afgjort på forhånd, siger dyrlæge Jørgen Mikkelsen.

Han er sammen med en håndfuld andre dyrlæger udpeget til at vurdere, om eksempelvis en blandingshund indeholder en ulovlig race, men det er slet ikke muligt, lyder det fra myndighedernes egen ekspert.

TV: Glem alt om postbud og støvsugere: Ananassen er hundens værste fjende!
TV: Glem alt om postbud og støvsugere: Ananassen er hundens værste fjende!

- Det er en fuldstændig umulig opgave at racebestemme en blandingshund, og slaget er sådan set allerede tabt, når først politiet har interneret hunden, siger han.
Han bakkes op af Dyrenes Beskyttelse.

- Man kan ikke se, om en hund er ulovlig, og man kan ikke bruge dna-test, så det er fuldstændig umuligt at vurdere, siger Jens Jokumsen, der er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Det er en fuldstændig umulig opgave at racebestemme en blandingshund, og slaget er sådan set allerede tabt, når først politiet har interneret hunden.

Jørgen Mikkelsen, dyrlæge.
Udpeget af Justitsministeriet som ‘særlig hundesagkyndig’. Han har 15 års erfaring på området.

LÆS OGSÅ: De løj pitbull død for at frelse den fra grusom ejer

LÆS OGSÅ: TV: Gravbull eller pithund? Mød det spøjse gadekryds Rami

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx