Af Ritzau - 31/05-17 16:42; Opdateret: 31/05-17 17:14

Pape: Grotesk at Højesteret ikke kan udsende rumænerePape: Grotesk at Højesteret ikke kan udsende rumænere

Justitsministeren vil tage fat i sin rumænske kollega oven på "fuldstændigt uholdbar" afgørelse i Højesteret.

storybild

Onsdag afviste Højesteret at overdrage fire rumænske statsborgere til retsforfølgelse og afsoning i Rumænien. (Billede: Free/Per Johansen/domstol.dk)

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) beklager, at Højesteret onsdag har afvist at lade fire rumænske statsborgere blive udleveret til retsforfølgelse og afsoning i Rumænien.

- Det er et eller andet sted grotesk, at vi har EU-lande, hvor deres egne borgere ikke kan sendes til afsoning. Det holder jo ikke, siger Søren Pape Poulsen og tilføjer:

- Det vil jeg selvfølgelig tage op med min rumænske kollega. For det er fuldstændig uholdbart.

Højesteret finder, at rumænske fængsler er så kummerlige, at rumænerne undgår udsendelse. Højesteret slår bremsen i, efter at både Justitsministeriet og Østre Landsret tidligere har godkendt udsendelsen.

- Jeg står jo ikke over Højesteret. Når Højesteret har afsagt en kendelse, så er det sådan, det er, siger Søren Pape Poulsen.

De fem højesteretsdommere påpeger i deres afgørelse, at rumænerne kunne risikere at afsone i celler med et personligt rum på to kvadratmeter.

Det strider ifølge Højesteret imod Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3.

Den siger, at "ingen må underkastes tortur og ej heller umenneskelig eller vanærende behandling eller straf".

- Jeg erkender, hvad menneskerettighedsdomstolen og Højesteret har sagt. Når der bliver dømt sådan, så er et EU-land jo nødt til at få gjort noget ved det, siger Søren Pape Poulsen.

Tre af rumænerne - en mor og hendes to døtre - anklages i Rumænien for organiseret menneskehandel. Den fjerde er en rumænsk mand, der har kørt som chauffør rundt om i Europa.

I hans tilfælde ønsker Rumænien at få ham tilbage til afsoning af en fængselsdom på fire år og seks måneder.

Søren Pape Poulsen arbejder for tiden på at indgå en aftale med Rumænien. Den skal sikre, at udviste fanger kan sendes til afsoning i det østeuropæiske EU-land. Justitsministeren understreger, at intet er forandret her.

- Vi arbejder videre med at oprette fængselspladser efter dansk standard, siger Søren Pape Poulsen.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at regeringen bør gå langt hårdere til værks.

- Søren Pape bliver nødt til at erkende, at det, han har haft gang i indtil nu, ikke har været nok. Han siger, at han vil tage en snak med sin rumænske kollega. Hvor langt tror han, det vil føre, spørger Martin Henriksen retorisk.

Han mener, at regeringen bør se på Menneskerettighedskonventionen og fortolkningen af den:

- Danmark har formandskabet for Europarådet til efteråret. Der har vi mulighed for at sætte konventionen på dagsordenen. Vi har mulighed for at sige, at vi vil fortolke konventionen anderledes.

- Vi har mulighed for at arbejde for at lave konventionen om. Og i yderste konsekvens kan vi opsige konventionen. Det er nogle af de ting, der skal på bordet, siger Martin Henriksen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Han hedder James - og er et godt bud...
bt.dk
Særligt én type kvinder får aborter...
bt.dk
Chelsea Clinton og Ivanka Trump var...
bt.dk
Medie: Sådan var Aviciis sidste dage...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx