Af Bo Norström Weile - 03/09-14 08:22

Kontrol med danske dagpenge i udlandet er hulletKontrol med danske dagpenge i udlandet er hullet

Ingen har overblik over, om danskere og EU-borgere overholder reglerne, når de tager dagpenge med til udlandet

storybild

Ingen har overblik over, om danskere og EU-borgere overholder reglerne, når de tager dagpenge med til udlandet. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Hvis man som arbejdsløs modtager dagpenge i Danmark, så skal man blandt andet møde op til samtaler, oprette cv og tjekke jobopslag. Gør man ikke det, så risikerer man at få frataget de op til 17.500 kroner, der udbetales per måned i dagpenge.

Tager man til gengæld dagpengene med til udlandet, så er det småt med kontrol.

Corydon afviser mere hjælp til dem, der har mistet dagpenge
Corydon afviser mere hjælp til dem, der har mistet dagpenge

A-kasserne har ikke noget samlet overblik over, om dagpengemodtagerne lever op til reglerne i udlandet. Samtidig er det meget få underretninger fra udenlandske myndigheder, som når frem til a-kasserne i Danmark.

Det fremgår af to svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Regeringen forventer at flere får job i år
Regeringen forventer at flere får job i år

Udlændinge tog dagpenge med ud af Danmark
Udlændinge tog dagpenge med ud af Danmark

I perioden fra 2011 til 2013 har i alt 3761 danskere og borgere fra andre EU-lande fået danske dagpenge med til udlandet.

Mette Frederiksen har via Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering bedt a-kasserne om at melde tilbage, hvor mange underretninger de har fået fra andre EU-lande om, at en person ikke lever op til reglerne for dagpenge i det pågældende land.

Ifølge Beskæftigelsesministeriet har 10 af landets 26 A-kasser svaret på henvendelsen. Meldingen er, at der i perioden fra 2011 til 2013 har været 20-25 underretninger. Otte er endt med, at personen har fået frataget sine dagpenge i en periode.

Mette Frederiksen erkender, at man på det eksisterende grundlag reelt ikke kan være sikker på, at dagpengemodtagerne står til rådighed for job, når de befinder sig i udlandet.

- Jeg har ikke noget imod, at folk tager deres dagpenge med til udlandet for at søge arbejde. Men vi bliver nødt til at være sikker på, at reglerne bliver overholdt. Vi skal insistere på, at ret og pligt bliver overholdt, ligegyldigt hvor man er, siger Mette Frederiksen til Ritzau.

SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej
SF vil ændre dagpenge i finanslov - trods Thornings nej

Hun vil nu forpligte a-kasserne på at samle underretningerne i et register, så politikerne løbende kan følge udviklingen. Samtidig vil regeringen tage spørgsmålet op med de øvrige EU-lande for at få myndighederne i andre lande til at skærpe opsynet med dagpengemodtagerne.

Spørgsmål: Der er omkring 1000 personer, der benytter sig af muligheden hvert år, hvorfor har man ikke skærpet kontrollen før?

EL: Ufattelig udmelding fra Thorning om dagpenge
EL: Ufattelig udmelding fra Thorning om dagpenge

- Jeg bliver gjort opmærksom på, at der kun er tale om cirka 25 underretninger fra udenlandske myndigheder på tre år. Det er et meget lavt tal. Samtidig er der usikkerhed omkring registreringerne, og derfor handler jeg, siger Mette Frederiksen.

De samlede udgifter til dagpenge er cirka 20 milliarder kroner om året. Langt de fleste bliver udbetalt til personer, som opholder sig i Danmark.

I 2013 gik 22 millioner kroner til dagpengemodtagere, der havde valgt at tage dagpengene med til udlandet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bokseverdenen i sorg: Manden bag...
bt.dk
Dommedags-scener på den jyske hede:...
bt.dk
Det norske kongehus forsvarer...
bt.dk
Juice tilbagekaldes fra Coop-butikker
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx