Af - 26/03-15 09:02; Opdateret: 26/03-15 09:22

HPV-vaccinen gjorde Katrine kronisk sygHPV-vaccinen gjorde Katrine kronisk syg

25-årige Katrine er en af de mange danske piger, der har oplevet uforklarlige bivirkninger efter HPV-vaccinen. Læs hendes historie her

Bildstrecke im Grossformat »

Per Arnesen / TV 2

- Jeg vil rigtigt gerne have mit liv tilbage og tanken om, at der måske ikke sker en bedring, den er rigtigt hård.

Sådan siger 25-årige Katrine Jægersdorf, der medvirker i TV2-dokumentaren De Vaccinerede Piger, der sendes i aften klokken 20:00.

Billede fra TV2-Dokumentaren 'De Vaccinerede Piger'

Hendes verden ændrede sig fra den ene da til den anden, da hun for to år og syv måneder siden blev vaccineret mod livmoderhalskræft. Dagen efter havde hun høj feber, og de næste syv måneder var Katrine plaget af kronisk feber og betændelsestilstande i kroppen. Katrine er røget ind og ud af sygehuset siden, og er gentagende gange blevet indlagt akut.

Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft
Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft

- Jeg begyndte hurtigt at mistænke vaccinen, men når jeg spurgte, om der kunne være en sammenhæng, grinede lægerne ad mig og svarede nej, vaccinen har ingen bivirkninger, men de kunne ikke svare på, hvad jeg fejlede.

Ny vaccine giver bedre beskyttelse mod livmoderhalskræft
Ny vaccine giver bedre beskyttelse mod livmoderhalskræft

Katrine gik fra at være en pige, der var i fuld gang med sit studie og dyrkede motion hver dag til at måtte opgive sin praktikplads, skære sociale begivenheder ned til et minimum og begynde at lære, hvordan man lever med en kronisk sygdom. Efter ni måneder begyndte hendes symptomer at ændre sig, og de plager hende fortsat i dag.

Ny og bedre vaccine mod livmoderkræft på vej
Ny og bedre vaccine mod livmoderkræft på vej

- Jeg lider under en kronisk træthed og voldsomme kroniske smerter i hele kroppen. Jeg har nedsat kraft i ben og arme, så de helt basale gøremål, som madlavning, indkøb og noget så simpelt som at gå på trapper, er en udfordring. Jeg har periodiske lammelser i ben, arme og ansigt, der betyder, at jeg pludselig ikke kan mærke dem. Jeg besvimer typisk en til to gange om dagen, og lider generelt af daglig svimmelhed, hjertebanken og kvalme, fortæller Katrine.

Hun har store smerter og er meget træt hver dag, og hun har måtte acceptere, at hun kun har kræfter til at fortsætte sit studie på deltid. Katrine håber ligesom de andre piger, der har bivirkninger efter vaccinen, at deres symptomer bliver anerkendt, så de kan få hjælp, og man kan undgå, at andre bliver ramt i fremtiden.

Danske Regioner indfører nu et nyt og bedre behandlingstilbud for piger, der oplever, at de har fået bivirkninger efter vaccination med HPV-vaccine mod livmoderhalskræft.

- Mange af pigerne oplever det som om, de er blevet sendt frem og tilbage rigtig mange gange. Det har vi lyttet på og det, vi nu vil gøre, er at sikre, at den praktiserende læge kan henvise et sted i hver region, så vi har det, man kalder én indgang, som derefter har ansvaret og er tovholder for pigen og de undersøgelser hun skal igennem, siger formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg Ulla Astman til TV 2.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Tidligere dobbeltagent fundet hængt i...
bt.dk
'Mette Frederiksen, du må aflive et...
bt.dk
Godt nyt til FCK efter fadæse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx