Af Troels Gadegaard Frølich - 04/09-14 14:03

Thorning vil sende soldater østpå og følge op med nye sanktionerThorning vil sende soldater østpå og følge op med nye sanktioner

EU's sanktioner mod Rusland virker, siger Thorning, der vil følge det militære pres op med nye sanktioner.

storybild

Natos afgående generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på besøg hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i statsministeriet. Nu støtter Danmark oprustningen mod øst. (Billede: Polfoto)

Danmark vil ikke kun medvirke til at øge presset på Rusland militært ved blandt andet at sende et kompagni danske soldater på rotation i de baltiske lande og Polen.

Sammen med de øvrige EU-lande gør Danmark klar til også at øge det økonomiske pres på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Thorning: Partnerskabet med Rusland er brudt sammen
Thorning: Partnerskabet med Rusland er brudt sammen

- Lige nu er vi i gang med at forberede den næste optrapning af sanktionerne, og det er et rigtigt skridt at tage, siger Helle Thorning-Schmidt (S) i et interview forud for Nato-topmødet i Wales.

EU-landenes ambassadører i Bruxelles diskuterer torsdag på anden dag et forslag fra EU-Kommissionen, der blandt andet lægger op til, at det skal være endnu sværere for russiske virksomheder at låne penge i EU.

V: Enhedslistens holdning til ukrainekonflikt er naiv
V: Enhedslistens holdning til ukrainekonflikt er naiv

Ifølge forslaget skal civile virksomheder også nægtes adgang til at købe produkter, der måske kan bruges til våben, og den russiske olieindustri skal ikke længere kunne hente europæiske eksperter ind til at reparere deres udstyr.

Det tre sider lange forslag fra EU-Kommissionen er skrevet på bestilling fra EU-topmødet i lørdags og er skruet sammen som en uddybning af de økonomiske sanktioner, som EU vedtog i juli.

Taxfree-shop nægter at sælge russisk vodka til Obama
Taxfree-shop nægter at sælge russisk vodka til Obama

- Jeg er meget tilfreds med den måde, vi har udviklet sanktionerne hen ad vejen. Og med at EU ligesom Nato har formået at holde sammen i en vanskelig situation.

- I den slags situationer er der to ting, der gælder. Det ene er, at vi har stærke internationale institutioner, og det andet at vi har en stærk international solidaritet. Det gælder både i forhold til EU og i forhold til Nato, siger Helle Thorning-Schmidt.

Rusland gør klar til at ændre sin militærdoktrin
Rusland gør klar til at ændre sin militærdoktrin

Spørgsmål: Men ser man på udviklingen i Ukraine, så kan man vel ikke sige, at sanktionerne har virket?

- Jeg ved ikke, om de ikke har virket. Rusland vil altid sige, at sanktionerne ikke har nogen effekt, men jeg tror, de har haft langt større effekt, end russerne giver udtryk for på nuværende tidspunkt.

Statsministeren ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere en idé i kommissionens forslag fra tirsdag om, at EU-landene også kan overveje at udelukke Rusland fra store sports-, kultur- og økonomiske arrangementer.

Fogh ked af Putins fjendskab: Men vi må svare igen
Fogh ked af Putins fjendskab: Men vi må svare igen

Ifølge Ritzaus oplysninger vil der næppe blive taget skridt i den retning i denne omgang.

EU-ambassadørerne indledte deres møde torsdag omkring middag med håb om at blive færdige med forhandlingerne torsdag. Men det er stadig muligt, at de også må tage fredagen i brug.

/ritzau/

Norge sender kampvogne og knap 200 soldater til Letland
Norge sender kampvogne og knap 200 soldater til Letland

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skud affyret i boligområde
bt.dk
Princess Natascha afslører sin...
bt.dk
FCM-guldvindere: 'Stakkels' Brøndby...
bt.dk
Denne pølsevogn skal lukke, fordi den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx