Af - 01/05-14 07:56; Opdateret: 01/05-14 10:35

Kræftscreening sejler: Se din landsdels talKræftscreening sejler: Se din landsdels tal

Det er under al kritik, at der er store regionale forskelle på screening for livmoderhalskræft, mener eksperter. Sundhedsministeren er nu gået ind i sagen.

storybild

Statistikken svinger meget i de fem regioner, fordi der er flere afdelinger i hver region, hvor behandlingen svinger meget. I Nordjylland er der dog kun en afdeling. (Billede: Grafik: Emotion)

Du skal krydse fingre for, at du bor det rigtige sted i landet, hvis du som kvinde bliver ramt af kræft i livmoderhalsen. Der er nemlig store geografiske forskelle på kræftscreeningen.

Alene i Region Midtjylland er chancen for at finde frem til tegn på livmoderhalskræft op til 82 procent på den ene afdeling, mens chancen kan være ned til fifty-fifty på en anden.


Har du oplevet problemer med screeninger eller blevet fejlagtigt frikendt for kræft?
Så skriv til journalist Anders Borup Sørensen her eller journalist Maria Cuculiza her.

Fælles for samtlige regioner er dog, at ingen lever op til den opstillede kvalitetsstandard på mindst 70 procent i gennemsnit.

- Hele programmet har kvalitetsproblemer, og man registrerer store regionale forskelle, så der er jo virkelig god grund til at nogen ser det hele grundigt efter, siger Søren K. Kjærgaard, der er leder for Institut for Folkesundhed.

Dumpet kræftscreening: SF kræver redegørelse fra minister
Dumpet kræftscreening: SF kræver redegørelse fra minister

Han bliver bakket op af overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse:

- Der må naturligvis ikke være disse geografiske forskelle. Men det vigtigste er, at hele programmet bliver bedre, og at det sker meget snart, for når kvinderne oplever, at de ikke får besked om fund af syge celler til tiden, så mister de jo tillid til hele systemet.

Livmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et brag
Livmoderhalskræft: Dansk screening dumper med et brag

Sundhedsminister Nick Hækkerup er nu gået ind i sagen, og SF kræver ‘en kuglegravning af årsagerne til den geografiske ulighed'.

- Det er helt uacceptabelt, at det er antal af kilometer, du kører, som afgør sandsynligheden for, at du overlever en mulig kræftsygdom, siger sundhedsordfører Özlem Cekic.

Det har de seneste dage ikke været muligt at få en kommentar fra Danske Regioner.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bendtner matchvinder i Super Cup:...
bt.dk
Nyt forslag fra DF: Det er logik for...
bt.dk
Gunnvør Virgarsdóttir mistede sin mor...
bt.dk
Kæmpebøde til køreskole: Over 1800...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx