Af - 14/10-15 22:38

Præstationsræs og karakterer ødelægger det glade studenterlivPræstationsræs og karakterer ødelægger det glade studenterliv

Det faglige og det sociale halter efter for de studerende på universiteterne - årsagen er jagt på karaktererne.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Det faglige og sociale miljø halter på universiteterne, viser ny undersøgelse, der omtales i Politiken torsdag.

Målrettede studerende tænker mere på erhvervserfaring og karakterer end på
studiegrupper.

I en spørgeskemaundersøgelse, som fagforbundet Djøf har foretaget blandt 1.260 studerende fordelt over hele landet, svarer hver fjerde, at vedkommende er uenig i, at der er et fagligt motiverende campusmiljø på vedkommendes universitet. Hver femte er også uenig i, at der er et godt socialt studiemiljø.

- Man må sige, at det halter, siger Tue Anders Johansson, der er formand for de studerende i Djøf, til Politiken.

Lunds universitet åbner tirsdag efter trusler om skyderi
Lunds universitet åbner tirsdag efter trusler om skyderi

Det er vigtigt, at der er tid til en løs snak med underviseren i pausen, at der er studiegrupper, hvor pensum kan endevendes, og at der er mulighed for faglig inspiration, udfordring og debat, mener han.

- Hvis vi i stedet kaldte det for arbejdsmiljø, ville alle jo være enige om, at det er vigtigt. Vi uddanner os for at blive dygtige, og hvis der er et godt arbejdsmiljø, trives og lærer du bedre, og det er formålet med at gå på universitetet, siger Tue Anders Johansson.

På Copenhagen Business School (CBS) kan uddannelsesdekan Jan Molin godt genkende den præstationskultur, som de studerende taler om.

- Den generelle negative stemning blandt de studerende er en sund reaktion på, at vi lever i en tidslomme, hvor præstationsræset for de studerende er fuldkommen ude af kontrol, siger han til Politiken.

Trods ræset er CBS den institution, hvor flest studerende er tilfredse med studiemiljøet. Her er det ifølge undersøgelsen kun omkring hver 10. studerende, der er uenig i, at der er et fagligt motiverende campusmiljø.

Danmark giver en hjertevarm lære videre til vores engelske naboer
Danmark giver en hjertevarm lære videre til vores engelske naboer

Allerede fra første dag gør universitetets ledelse meget ud af at fortælle, at et studieliv på CBS kan sammenlignes med at være en del af et lokalsamfund, hvor det forventes, at man tager medansvar og investerer i mere og andet end gode karakterer, fortæller Jan Molin. Derudover er der et stærkt samarbejde med stedets studenterorganisation, der får økonomisk støtte og opbakning . Men udfordringerne er stadig til at få øje på, mener han:

-Det handler ikke om mangel på gode viljer eller om en dårlig generation af unge, men om, at vi har svært ved at finde en model, der kan håndtere den individualisering og den præstationsorientering, som gør, at mange studerende er tvunget til at tænke meget gevinstmaksimerende. Og det er forfærdeligt trist, siger han.

Mens CBS ligger pænt i undersøgelsen fra Djøf, er det modsatte tilfældet for Københavns Universitet. Her er hver tredje studerende uenig i, at der er et fagligt motiverende campusmiljø. Men det er ikke et udtryk for, at det ikke prioriteres, understreger Birgitte Sloth, der er prodekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, over for Politiken.

Frækt fag: Nu kan du studere onani
Frækt fag: Nu kan du studere onani

-Vi laver regelmæssige målinger af studiemiljø, så vi ved noget om de forskellige grupper af studerende. Men det er en udfordring, og vi har forholdsvis mange studerende i forhold til størrelsen af forskningsmiljøet, siger hun og påpeger, at det kan gøre kontakten mellem underviser og studerende sparsom.

Hun peger på konceptet forskerfrokoster, hvor studerende kan invitere forskere til at fortælle om deres felt, som et initiativ, der skal fremme det faglige miljø. På flere uddannelser er der også faglige foreninger, for eksempel arrangerer international debat-seminarer for statskundskabsstuderende, mens økonomistuderende bruger deres kompetencer i den gode sags tjeneste i Økonomer uden Grænser.

LÆS OGSÅ: De næste tre måneder er der gratis lånebiler til universitetsstuderende

LÆS OGSÅ: Studerende i farezonen: Fupmagere hærger blandt lejeboligerne i København

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx