Af Ritzau - 27/03-17 16:15; Opdateret: 27/03-17 19:53

Løkke venter snarligt svar fra EU om russisk gasledningLøkke venter snarligt svar fra EU om russisk gasledning

Det er begrænset, hvad Danmark kan gøre selv for at hindre russisk gasledning gennem dansk farvand.

storybild

En ansat i den russiske gasledning Nordstream 2 står ved et anlæg, som renser gassen. Det ligger i Portovaya bugten 60 kilometer fra den russke by Vyborg. Den nye rørledning igennem Østersøen hedder Nordstream 2, fordi der før er anlagt en lignende russisk rørledning. (Billede: Scanpix/Olga Maltseva)

Den danske regering har kun meget begrænset mulighed for at hindre, at den russiske gasrørledning Nord Stream 2 kan krydse dansk farvand nær Bornholm.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at DR tidligere mandag kunne fortælle, at den formelle ansøgning fra det russiske selskab Gazprom, som står bag rørledningen, ventes at ankomme i denne uge.

- Det er en kendt sag, at jeg synes, der knytter sig mange problemer til det her, siger Løkke til Ritzau.

Der er flere grunde til, at Nord Stream 2 er problematisk set med den danske regerings øjne.

For det første er forholdet til Rusland iskoldt efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og engagement i konflikten i Ukraine.

For det andet vil ledningen tillade Rusland at eksportere gas uden om en række østeuropæiske lande. Derved mister de indtægter. Og de bliver sårbare, hvis Rusland lukker for gassen.

- Hvis man nærstuderer international ret, vil man se, at vi har begrænsede muligheder i en dansk enegang for at forhindre dette projekt. Så vi har i den grad brug for, at der kommer et EU-perspektiv, siger Lars Løkke Rasmussen.

Derfor har regeringen bedt EU om at tage stilling til projektet. Løkke understreger, at han rejste sagen ved det seneste EU-topmøde for to en halv uge siden.

- Jeg har en stærk formodning om, at vi inden alt for længe får kommissionens vurdering af det her. Og det har vi brug for, siger Løkke.

Han oplyser, at han i weekenden igen talte med kommissionsformand Jean-Claude Juncker om sagen.

Statsministeren understreger, at den russiske rørledning også går gennem tysk og svensk farvand. Sverige er allerede begyndt at behandle sagen, siger han.

Sagen har før splittet EU-landene. Taberne er de østeuropæiske EU-lande og Ukraine, mens Tyskland står til at vinde på projektet.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspertens bud: Så meget tjener prins...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Republikansk medarbejder fyret:...
bt.dk
Mogens Palle afslører snedig plan:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx