Af - 20/04-16 04:00; Opdateret: 20/04-16 10:57

Mangel på søvn gør dig farlig som en spritbilist: Hver 3. er træt bag rattetMangel på søvn gør dig farlig som en spritbilist: Hver 3. er træt bag rattet

Indenfor de seneste to måneder har hver tredje kørt bil på trods af træthed. Det har for hver 14. resulteret i, at de mistede opmærksomheden på kørslen, viser en ny undersøgelse

Bildstrecke im Grossformat »

En træt bilist er til lige så stor fare, som en påvirket bilist. Alligevel har hver 3. dansker for nylig kørt bil, selvom de var trætte.

Hver 14. har været så søvnig, at de helt har mistet opmærksomheden på deres kørsel. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress.

De høje tal overrasker ikke dokumentationschef i Sikker Trafik, Jesper Sølund:

“De svarer til vores seneste tal, og træthedsulykker er desværre mere alvorlige end andre ulykker. De hører til de farligste ulykker vi har, for reaktionsevnen er voldsomt nedsat, og ulykkerne sker ofte i mørke, hvor de måske enten kolliderer med en modkørende bilist, kører ind i et hus eller træ eller i allerheldigste fald kører i grøften og ruller rundt i rabatten.”

- Vi vælger at køre trætte, fordi vi ikke tænker på konsekvenserne
- Vi vælger at køre trætte, fordi vi ikke tænker på konsekvenserne

Søvnforsker og søvnspecialist, Jan Ovesen pointerer, at træthed ikke kun er skyld i de ulykker der sker, når vi falder i søvn og kører af vejen.

“Når vi har været vågne i 18 timer eller derover, så svarer det til, at vi har en promille på 0,5. Trætheden påvirker vores kognitive funktioner, det vil sige, at vi reagerer langsommere, og vi træffer andre valg, end vi ville have gjort, hvis vi havde sovet nok.”

Ifølge Jan Ovesen opstår de mange ulykker, fordi danskerne generelt sover for lidt.

“Vi skal sove syv til otte timer hver nat, men mange undertrykker det behov, fordi de ikke anser søvnen for at være vigtig. Problemet er, at de vænner sig til en tilstand, hvor deres kognitive funktioner er nedsat, og det betyder, at de ikke opdager, at de generelt præsterer dårligere.”

Hos Havarikommissionen for Vejtrafikulykker har man set nærmere på, hvorfor trafikulykker opstår.

“Træthed var afgørende for at ulykken skete i 1 ud af 13 af de ca 300 alvorlige ulykker, som kommissionen har analyseret over en årrække. Og ser vi alene på en rapport, hvor vi dybdeanalyserede 30 Landevejsulykker var det 1 ud af 4 ulykker”, oplyser formand for kommissionen, Mette Fynbo.

Og mærker du, at du har svært ved at holde øjnene åbne, når du kører på vejen, så er der kun en ting, der virker, fortæller dokumentationsschef i Sikker Trafik, Jesper Sølund.

“At køre, selv om øjenlågene er ved at falde i, svarer til at køre med en pose over hovedet. Det eneste som hjælper er et kvarters powernap. At åbne vinduerne, skrue op for musikken eller løbe rundt om bilen hjælper slet ikke.”

LÆS OGSÅ: Motorvej lukket efter ulykker i glat føre

LÆS OGSÅ: Opbakning til tvungen alkolås til dømte spritbilister

LÆS OGSÅ: Alkohol spiller rolle i to af tre natlige trafikulykker

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig pige og hendes far dræbt...
bt.dk
Brugte millioner på at ligne den...
bt.dk
Køen til prins Henriks båre var endnu...
bt.dk
48-årig dansk direktør død efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx