02/08-17 07:03

Styr på paragrafferne: Vær opmærksom på lejekontraktenStyr på paragrafferne: Vær opmærksom på lejekontrakten

Når møblerne er blevet båret ind i din nye bolig, betyder det ikke, at du kan slappe af. Der er nemlig nogle ting, du skal huske på for at sikre dig selv.

storybild

København. Når boligjagten endelig er overstået, burde pulsen begynde at falde, i takt med at du kan begynde at slappe af.

Men der er stadig et par ting, du skal have ordnet, før du kan sigte efter en hvilepuls i sofaen.

Jesper Larsen, der er cheføkonom ved Lejernes Landsorganisation, forklarer, at det ikke er en katastrofe, hvis du ikke har fået en lejekontrakt, da du flyttede ind i dit nye hjem. Måske er det faktisk nogle gange bedre, at du ikke har fået en.

- Hvis du ikke har en lejekontrakt, gælder lejelovens almindelige regler i stedet, forklarer Jesper Larsen.

Og når det kun er lejelovens almene regler, der er gældende, har udlejer ikke mulighed for at specificere kontrakten med forbehold, der ikke er i lejerens interesse.

Du behøver heller ikke bekymre dig om, at du kan blive bedt om at fraflytte din bolig fra den ene dag til den anden, fordi udlejer pludselig mener, at du ikke har juridisk ret til at bo i lejemålet.

Så længe du kan fremvise dine kvitteringer på huslejebetalingerne, nøgler til lejemålet, som udlejer har udleveret til dig, samt at din folkeregisteradresse er på lejemålets adresse, har du rigelig dokumentation for, at du bor i lejemålet, og så er du beskyttet af lejeloven. Det samme gælder, når du søger boligstøtte.

- Hvis du har nøglerne til boligen, og din adresse er der, så går man ud fra, at du er lejer af boligen, siger Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation.

Hvis du får en lejekontrakt til din nye bolig, skal den læses grundigt igennem.

Mike Vestergaard fra Lejernes Fri Retshjælp understreger, at du altid bør holde særligt godt øje med paragraf 11.

Det er nemlig under denne paragraf, at udlejer kan tilføje og fjerne en masse punkter i lejekontrakten. Heriblandt din vedligeholdelsespligt af lejemålet

Dette punkt kan fylde to linjer eller det kan fylde en hel side, så det er en god idé at holde øje. Mike Vestergaard forklarer, at der er en vigtig tommelfingerregel for, hvad din vedligeholdelsespligt bør være:

- Udlejer må pålægge lejer at vedligeholde det, de har adgang til. På den måde hæfter lejer ikke lige pludselig for fundamentet i bygningen, men kun for eksempelvis køleskab og ovn, da de har adgang og gør brug af disse apparater, siger Mike Vestergaard fra Lejernes Fri Retshjælp.

Jesper Larsen fra Lejernes Landsorganisation påpeger, at man som lejer skal huske på, at vedligeholdelsespligt ikke er det samme som udskiftningspligt.

- Hvis man flytter ind i en lejlighed, hvor der er et gammelt køleskab, og der står, at man skal vedligeholde det, så betyder det, at hvis der er noget galt med køleskabet, så skal man sørge for at udbedre det, siger Jesper Larsen og fortsætter:

- Men hvis det er et gammelt og udslidt køleskab, som går i stykker, efter man kun har boet i lejligheden i to år, så har udlejer udskiftningspligt, for man kan ikke slide et køleskab ned på to år.

Inden 14 dage efter du har overtaget din nye bolig, skal der afleveres en fejl- og mangelliste. På denne skal der skrives alt ved lejemålet, du kan sætte en finger på. Jo mere du skriver på din fejl- og mangelliste, jo bedre er du stillet, når du engang flytter fra lejemålet igen.

- Din egen kopi kan du lægge i en mappe, hvor du også lægger din lejekontrakt og de billeder, du tog i forbindelse med, at du lavede din fejl- og mangelliste. Så har du styr det hele, når du skal fraflytte, siger Jesper Larsen.

Fakta: Indflytningssyn og fejl- og mangellister

- Når du gennemgår din lejlighed med udlejer, og I holder det, der kaldes for et indflytningssyn, så vær grundig.

- Når du er flyttet ind, så tag billeder af alle fejl og mangler. Så kan disse dokumenteres, hvis der er behov for det.

- Alle fejl og mangler skal meddeles i løbet af de første 14 dage fra indflytningsdatoen. Mange mangler i et lejemål opdages først, hvis man kigger nærmere efter.

Kilde: Lejeloven.dk

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stak af efter ydmygelse: Serena...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Hamilton peger på sine rivaler: Tre...
bt.dk
Kan det betale sig at købe en brugt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx